2. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööpakkumisi noortelerohkem

Noortele suunatud tööpakkumiste arv on küll viimase kolme aastaga kasvanud, kuid endiselt ületab soovijate arv pakutavat mitmekordselt.

Töölepinguseaduse järgi võib tööle asuda alates 7-ndast eluaastast. Praktika aga näitab, et hooajalisele tööle otsitakse noori alates 16-ndast eluaastast.

Tallinna Noorte Infokeskuse infojuhi Marve Kadastiku sõnul on laste ja noorte huvi taskuraha teenimise vastu endiselt suurem, kui pakutavate töökohtade arv.

“Töölepingu sõlmimiseks 7–14-aastase alaealisega tuleb tööandjal taotleda tegevuskohajärgselt tööinspektorilt nõusolek. Tööandjal on keelatud alaealist tööle lubada ilma seadusliku esindaja nõusoleku või heakskiiduta. Samuti ei tohi alaealisi rakendada ületunnitööle,” selgitas Kadastik.

Spetsialisti sõnul on 7-12.aastastele lastele sobilikud rakendused kerged tööd kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamitegevuse alal.

13–14-aastasel alaealisel või 15–16-aastasel koolikohustuslikul alaealisel on lubatud teha kergeid töid,näiteks põllumajandustööd või teenindusettevõttes tehtavad abitööd. Ka suveniiride valmistamine või abistamine nende müümisel, samuti puhastus-, haljastus ning kontoritööd on alaealisele noorele sobivad.

“Alaealine ei tohi tööd teha õhtusel ja öisel ajal, ehk 20.00-06.00 välja arvatud kui alaealine töötaja teeb kerget tööd kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamitegevuse alal täiskasvanu järelevalve all kell 20.00-24.00. Alaealine ei tohi tööd teha vahetult enne koolipäeva algust,” selgitas Kadastik alaealisi puudutavaid regulatsioone.

Infojuhi sõnul ei sa öelda justkui ei soovi ettevõtjad noori tööle võtta. “Noore tööle võtmist reguleerivad töölepinguseadus, töötervishoiu ja tööohutuseseadus, mis sisaldavad mitmeid piiranguid nii noore vanuse kui tehtava töö suhtes, et tagada alaealiste kaitse töösuhetes,” selgitas spetsialist, lisades, et tihtipeale ei ole tööandjad teadlikud noore töölevõtmise võimalustest, mistõttu eelistatakse alaealistele täiskasvanud noori.

Noor, kes soovib suvehooajaks tasuvat rakendust leida, peaks töö otsimisele juba varakult mõtlema hakata. Kadastiku sõnul tuleks töövõimalusi esmalt tutvusringkonnas uurida. “Oma töösoovist võiks kuulutada ka sotsiaalvõrgustikes ja temaatilistes foorumites. Paar kuud varem tasub jälgima hakata noortele suunatud tööportaale. Lisaks tasub tööpakkumisi uurida ajalehtedest ning firmade kodulehtedelt,” rääkis Kadastik

Spetsialisti hinnangul peaks töötada sooviv noor teadma, kui palju soovib oma suvepuhkusest tööle pühenduda. “Noor kes on teadlik, milline töö teda huvitab, võiks teda huvitavasse ettevõttesse sisse astuda, tööd küsida ning ettevalmistatud elulookirjelduse anda,” lisas Kadastik.

 

Autor: Urve Vilk, Hille Tressum

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700