7. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunstlike magusainete head ja vead 

Selleks, et vähendada toiduga saadavat energiat, vahetavad paljud suhkru tehislike magusainete vastu välja. Kaaluabi.ee kirjutab kas see on tõesti ohutu või oleks parem süüa puhast suhkrut.

Magusained jaotatakse kahte tüüpi:

•Magusained, mis on peaaegu sama magusad kui suhkur ning mis võivad suhkrut tootes asendada.

•Magusained, mis on suhkrust kordades magusamad.

Maitsenäsad asuvad keele erinevates punktides, ning kui suhkrumolekul nendega kokku puutub, saadetakse ajju vastav signaal. Sarnaselt toimivad tehislikud magusained, saates ajule magusasignaali.

Enim kasutatud magusained on sahhariin, aspartaam, atsesulfaam kaalium, süklamaat, sorbitool, ksülitool ning mannitool. Sahhariin, aspartaam, atsesulfaam kaalium ja tsüklamaat on valmistatud tehislikult ning ei sarnane keemiliselt tavalisele suhkrule. Need ained võivad olla suhkrust sadu kordi magusamad.

Sorbitol, ksülitool ja mannitool on keemiliselt suhkru sugulased, suhkrualkoholid, mida kasutatakse näiteks sageli närimiskummides, sest need ei kahjusta hambaid.

Kunstlikud magusained on heaks lahenduseks diabeetikutele magusaisu leevendamisel, kuid ka nende tarbimisel tuleb tunda piire, sest sorbitool, ksülitool ning mannitool muudetakse kehas suhkruks. Kuna suhkrualkoholiga magustatud tooted on energiarikkad ning vähem magusad, on oht, et neid tarbitakse liiga palju.

Aja jooksul on palju uuritud kunstlike magusainete kahjulikku mõju. Senini puuduva tulemused, mis viitaksid konkreetsetele kahjustustele kõigi kunstlike magusainete puhul. Senini on uuringud erinevate ainete puhul andnud erinevaid tulemusi. Teatud magusaineid peetakse konktreetselt ohtlikeks, nagu näiteks aspartaam, mis võib tekitada raskeid neuroloogilisi kahjustusi.

Teised maguained, nagu atsesulfaam kaalium, sahhariin ja tsüklamaat on teatud uuringutes tekitanud laboriloomadele vähkkasvajaid.

Seepärast eelistage parem looduslikke tooteid, kuid ka looduslikku suhkrut tuleks tarbida väikestes kogustes.

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700