9. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välisüliõpilased toovad innovatsiooni

Viimasel ajal räägitakse palju Eesti tuntusest ja mainest – mida välismaal meist teatakse, kas oleme välisturistile külastuseks meelepärane koht ja kas oleme väljapoole atraktiivne investeerimiskeskkond, kirjutab ajakiri Juhtimine.

Tõenäoliselt on keerukas muuta Eesti kuvandit vanema generatsiooni jaoks. Kuid seda on tunduvalt lihtsam teha noorte välismaalaste puhul, kes on alles kujunemisjärgus ja keda ei heiduta ehk niivõrd meie ajalugu, vaid kes näevad kõike hoopis teistsugusest vaatevinklist.

Eesti kui riigi maine ja tuntus tulevikus sõltub sellest, kuidas Eestit tutvustame just praegu ja ka edaspidi noortele välismaalastele. Ja loomulikult kandub info kõige paremini samaealiste sihtgruppide vahel, näiteks Eesti noore kaudu, kes läheb lühemaks ajaks välismaale reisima või pikemaks ajaks tööle või õppima. Meie ise saame tutvustada oma koduriiki nii hästi, kui oskame ja tahame.

Aga kõige paremaks tõestuseks selle kohta, et tegemist on meeldiva maaga, on välismaalased, kes Eestisse pikemaks ajaks tööle või kõrgkooli õppima tulevad. Eesti ettevõtetel on rahvusvahelise konkurentsivõime saavutamiseks väga oluline kaasata väliskogemust, mida aga on raske Eestisse tuua – välistööjõu värbamine nõuab palju aega ja ressursse. Skype Eesti endine juht Sten Tamkivi on oma blogis kirjutanud, et tarkade ja seiklushimuliste inimeste (mõneks ajaks) Eestisse meelitamiseks on nende Eestis koolitamine üks lihtsamaid ja loogilisemaid viise. Ta lisas, et kooli lõppedes peaks pingutama, et noori Eestist kohe mitte minema lasta, vaid leida võimalus, et andekad inimesed jääksid siia oma teadmisi, võrgustikku ja maksutulu meie ettevõtetega jagama.

Seega – miks mitte alustada sellest, et kasutada väliskogemusena juba siin õppivaid noori. Eesti on riik, kus on võimalus õppida inglise keeles ja saada ülikoolist kvaliteetne akadeemiline kraad nii bakalaureuse-, magistri- kui ka doktoriõppes, ning neid ingliskeelseid õppekavasid on kokku rohkem kui sada. 2011. aasta sügise seisuga õpib kraadiõppes Eestis välistudengeid ligikaudu 1600 ning neid on Eestis rohkem kui 60 eri riigist.

Muide, välistudengitele meeldib Eestis. Ja uuringud ütlevad, et neile meeldib siin väga. Suurima kõrghariduse rahvusvahelistumise uuringu “International Student Barometer” (ISB) 2011. aasta sügise küsitluse järgi ütles 90% Eestis õppivatest noortest välismaalastest, et Eesti on õppimiseks hea riik (maailma keskmine 88%). Selle tulemuse üle võib uhke olla, sest ISB on maailma suurim küsitlus, millele viimasel korral vastas üle 200 000 tudengi rohkem kui 200 ülikoolist ja 16 riigist (Saksamaal, Austraalias, Kanadas, Soomes, Hongkongis, USAs, Inglismaal, Rootsis, Uus-Meremaal ja mujal õppivad noored).

Suurima üleeuroopalise ESN Survey 2010 üliõpilasmobiilsuse küsitluse järgi on Eesti aga riik, kus rahulolu sihtriigis viibimisega on Euroopa kõrgeim (Eestile järgnesid Portugal, Austria ja Rootsi). Häid tulemusi on Eesti ülikoolid saanud varemgi. Välistudengid tahavad Eestis õppida ja eestlastega koostööd teha ning Eestis kogemusi saada ja oma kogemusi vastu anda. Kui parimad üliõpilased Eestis õpivad, praktiseerivad või töötavad, saab sellest kasu meie tööandja. Justkui iseenesest on tekkinud rahvusvaheline võrgustik, sest tudengil on suur kontaktide kogum mitte ainult siin, vaid ka oma koduriigis. Ja tema eeliseks on see, et ta saab oma koduriigi kogemusi meile lähemale tuua paremini kui keegi teine.

 

 

Autor: Urve Vilk, Eero Loonurm

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700