10. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP restoranitest: Suvise Hiiumaa Hõbekala kohvikus aeg peatub

Hiiumaa tagumises nurgas asuvasse Kalanasse minekuks kulub tallinlasel neli tundi. Tüütu, olen nõus, siis aga jääb aeg seisma – Hõbekala kohvikus on eriline ajatu atmosfäär.

Mõnele meenutab kiviklibusele rannale rajatud Hõbekala Vahemere-äärseid söögikohti, mõnele Aasia kaugete nurkade lõpmatus rahus kulgevaid rannakohvikuid. Sarnasuseks on alust: Hõbekalal pole isegi seinu ümber, on vaid katusega terrass, mida ümbritsev rannamaastik on Loojal erakordselt hästi välja kukkunud.

Mugavad pehmed toolid, chill muusika, lahe pererahvas, päike, rannaklibu, madalad kõverad männid ja kadakad, üle nende paistmas meri ja lainevaht – Kõpu poolsaare taganurgas on leebe Eestimaa suvi oma parimas vormis.

Augustis aukohal lest. Menüü on Hõbekalas nimele kohaselt kalane ning muutub sõltuvalt sellest, mida parajasti meri ja mets annavad. Augusti esimeseks päevaks on mets andnud kukeseenekastme, küla värske kartuli, meri suitsulesta ja -ahvena.

Suitsukala tehakse kohviku kõrval rannakadakate vahel ja see on alati värske. Muu toit valmib kõrval asuva puhkemaja köögis.

Augustikuu hittroog on muidugi lest. Värskelt püütud ja suitsutatud Hiiumaa lesta saatjaks pakub peremees kerget Pinot Bianco frizzante’t ja kurdab, et enneolematu juulikuine külaliste hulk on veinivarudele hävitavalt mõjunud. Õrn Colibri nime kandev suvevein sobib päikese, kadakate ja leebe lestaga suurepäraselt ning annab kinnitust, et pererahvas suhtub jooki sama vastutustundlikult kui sööki.

Menüü on iseenesest lühike, nii et sööme Hõbekalas olles selle peaaegu otsast lõpuni läbi. Lesta järel võtame ette kalasupi ja kalapiruka ning lõpetame Tosca koogiga. See on parem kui ükski varem kogetud Tosca, seetõttu võtame veel ühe šokolaadikoogi, mis kujuneb igati õigeks otsuseks, sest see on veelgi parem.

Hästi tabatud kohavaim. Peale erilise asukoha pole Hõbekalas pealtnäha midagi teisiti kui kümnetes teistes väikekohvikutes: supp, paar toekamat sööki, mõned koogid ja väike joogivalik. Ometi on kõik hoopis teisiti. Hästi toimiva söögikoha alus on kohalik hooajaline ja kvaliteetne tooraine, sellest ei saa üle ega ümber.

Ja hooajaline on tõepoolest hooajaline, lest on parim augustis ja räim kevadel. Kohalik külakartul pole reisinud rohkem kui mõne kilomeetri ja on suure tõenäosusega keemiavabalt kasvanud. Hommikul kohapeal otsast lõpuni valmis tehtud kook maitseb absoluutselt teistmoodi kui vabrikukook.

Kõigele sellele lisandub kolm-neli mõttega valitud veini ja õllesorti, pisut isiklikku suhtlemist ja ongi justkui kõik. Lihtne, kuid mingil põhjuselt väga raske, sest muidu oleks Hõbekalal konkurente küllaga.

Söögi puhul võib nii mõnigi nõudlik gurmaan pirtsutada, et oskab kalasuppi või -pirukat Hõbekala kokast paremini teha. Joogivalik võiks alati suurem (ja alati olemas) olla – kes selle vastu on. Aga kohavaimu tabamises ja meeleolu loomises on siinsed tegijad ületamatud.

Hõbekala

adress: Hiiumaa, Kõrgessaare vald, Kalana küla

Telefon: 56 674 008

Avatud: 12 – külastajate lahkumiseni, aga ainult kuni 20. augustini

28 punkti

toit

8/10

teenindus

10/10

interjöör

10/10

põhiroogade hinnad:

1–3 eurot

 

Autor: Heidi Vihma, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700