10. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muusikateatri pidupäev

Birgitta festival kutsub juba kaheksandat aastat osa saama eredatest muusikalavastustest Pirita kloostri iidsete müüride vahel.

Birgitta festival ühendab tänavu keskaegse kloostrimiljöö tänapäeva muusikateatri viimase sõnaga – selleaastase festivali kavas on kolm lavastust aastast 2012. “Seekordne märksõna on koostöö. Festival toob lavale koostööprojekte Inglismaa ja meie sugulusrahvaste maridega. Festivali tipphetk on Mozarti ooperi “Don Giovanni” lavastus Inglise Garsington Opera ja Birgitta festivali koostöös. Oleme aastaid tahtnud lavale tuua hea Euroopa ooperiteatri lavastuse ja lõpuks on see õnnestunud,” rõõmustas festivali produtsent Heili Vaus-Tamm.

Eesti talendid astuvad lavale. Ooperi “Don Giovanni”, mida dirigeerivad Eestis Eri Klas ja Jüri Alperten, osades on Eesti ja Inglise artistid, sh Euroopa ooperimajades laulvad eestlased Lauri Vasar (nimirollis), Aile Asszonyi ja Ain Anger.

Orkester ja koor on lavastuse juures samuti Eestist, lavastaja Daniel Slater ja kaaslavastaja Ran Arthur Braun aga Suurbritanniast. Nende kontseptsioon on tragikoomiline süžeega pöörase Hispaania aadliku don Giovanni seiklustest pajatava lavaloo puhul tavatu – rõhk on armukolmnurgal don Giovanni, donna Anna ja don Ottavio. “Teine koostöö toob lavale armastatud “Carmina Burana”, mida publik on mitu aastat uuesti festivalile nõudnud. Nüüd tuleme uue versiooniga, mille lavastaja on Eesti balleti grand old lady, 75aastane rahvusvahelist karjääri teinud Mai Murdmaa,” rääkis Heili Vaus-Tamm.

Pirita klooster moondub Jumalaema kirikuks. Festivali avaõhtu ongi täidetud Carl Orffi teostega. Peale tuntud “Carmina Burana” tuleb publiku ette tema kuulsa triloogia teine teos – “Aphrodite triumf”, mille lavastust Eestimaal veel kunagi nähtud pole. See teos kujutab peigmehe ja pruudi keerulisi suhteid, mis lahenevad alles päris teose lõpus. Mai Murdmaa jaoks ühendab Carl Orffi tsüklit teemana armastus. “Ainult et igas osas on autoril erinev lähtekoht,” ütles ta.

Marimaa Riiklik Ooperi- ja Balletiteater näitab festivalil veel Cesare Pugni kaunist romantilist balletti “Esmeralda”, mis on loodud Victor Hugo romaani “Jumalaema kirik Pariisis” ainetel. Pirita kloostri müürid muutuvad lavastuses Pariisi Jumalaema kirikuks – harva saab näha kirikust rääkivat etendust originaalruumis. See annab määratu dimensiooni lavastusele juurde. Mai Murdmaa hinnangul aga nii head tantsijat kui marilaste Esmeralda praegu Eestis pole. Seninimetatud lavastused on kõik värsked, 2012. aastast.

Vastukaaluks saab näha ka üht legendaarset lavastust ooperile “Nina”, mis on kujunenud Pokrovksi-nimelise Moskva Kammermuusikateatri märgiliseks teoseks. Selles on ühendatud vene kultuuri suurkujud – Gogol, Šostakovitš ja Pokrovski.

Nikolai Gogoli groteskset jutustust väikese inimese äpardustest ja hirmudest võimendab Dmitri Šostakovitši värvikas ja irooniline muusika. Sama teatri kõrge näitlejameisterlikkusega trupp toob Eesti publiku ette ka Puccini lühiooperid “Mantel” ja “Gianni Schicchi”.

Voca People viib kosmosereisile. Festivali lõpetab publiku soovil tagasi kutsutud Iisraeli show-vokaalgrupp Voca People intergalaktikalise etendusega kõigi aegade muusika, komöödiaelementide ja publiku enda osalusega. Möödunud aastast meenubki kõigepealt hämmastav fenomen, et selle etenduse puhul naersid igas vanuses vaatajad sõna otseses mõttes kõhu krampi. Muusikalise poole pealt haarab ansambli vokaali hämmastavalt ilus kõla ja a cappella stiili rikkus – pakutakse kõike alates beat box’ist kuni vaimustavate pillihäälte ning muude helide matkimiseni.

 Birgitta festival

11.–20. augustil Pirita kloostri varemetes

Pilet: 32–39 eurot

www.birgitta.ee

Autor: Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700