16. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärast suvepuhkust tervislikuks

Suvepuhkuse järel on raske teha esimest sammu tervisliku elustiili suunas. Oled ju harjunud hiliste ärkamiste, õhtuste grillimiste, veiniõhtute ning lihtsalt olelemisega. Siit sulle 10 lihtsat nippi mugavustsoonist pääsemiseks, kirjutab Kaaluabi.ee.

1. Otsusta

 

Umbmäärane mõte, et peaksin midagi tegema, viib harva tegudeni. Määra kindlaks kuupäev ning tegevus, pidades endale antud kokkuleppest ka kinni.

 

2. Püstita eesmärk

 

Täpsusta, miks soovid tervisliku eluviisiga algust teha ning mis on tegevuse eesmärk. Seatud eesmärk peab olema võimalikult konkreetne, ei tohi olla võimatu ning peab olema ajaliselt määratletud.

 

3. Tee nimekiri

 

Tee nimekiri asjadest, mida suudad hõlpsasti muuta. Harjumuste muutmise teeb kergemaks see, kui sa muutused peas eelnevalt läbi mõtled. Otsusta näiteks, et kasutad trepi asemel alati lifti; või sõidad kaks päeva nädalas auto asemel tööle rattaga; või teed iga päev ühe pooletunnise jalutuskäigu.

 

4. Astu esimene samm

 

Treenides aetakse igavus tihti raskusega segamini. Esimeste sammude järel muutub treenimine aga kergemaks ning igavus peaks igaveseks peletatud olema. Kõige lihtsam ongi seepärast teha otsus, et vaatad oma uued harjumused kahe kuu pärast kriitilise pilguga üle. Siis avastad aga juba, et jaksad palju rohkem, ning et liikumine on tegelikult tore.

 

5. Räägi teistele

 

Kui räägid oma eesmärgist ka teistele, on võimalik saada neilt tuge ning julgustust. Lisaks saavad nad aru, kui muudad eesmärki silmas pidades oma harjumusi ning ütled pakutavatele kookidele ei.

 

6. Planeeri

 

Planeeri oma treeningud ning liikumised kalendrisse - nii on kindel, et need tõesti toimuvad. Kalendrisse märkides võid kindel olla, et oled mõelnud ka treeningu eelsele ja järgsele söömisele. Korralik toitumine on oluline selleks, et jõuaksid treenida, lihased saaksid kasvada ning keha koguda piisavalt energiat.

 

7. Kasuta võimalusi

 

Vali sihipäraselt alternatiivid, mis nõuavad kõige suuremat pingutust. Sa ei usu, et treppidel, jalgrattal või jalutuskäigul oleks nii suurt mõju, kuid tegelikult on! Sinu keha energiatarbimine nende väikeste pingutuste võrra suureneb ning varsti peaksid tulemused ka peeglist vastu vaatama.

 

8. Leia õige treening

 

Kõik tegevused ei sobi kõigile, kuid enamik meist leiab mingi liikumisviisi, mis nende arvates on tore. Proovi erinevaid asju seadmata latti liiga kõrgele. Mõtle laiemalt, proovides tantsu, ujumist, joogat või mõnda grupitreeningut.

 

9. Õige varustus

 

Õige varustusega on tegevus toredam. Investeeri treeningpükstesse, sobivatesse jalanõudesse või rattasse. Õige varustus aitab vältida ka vigastusi ning lihasvalusid.

 

10. Alusta aeglaselt

 

Ära alusta liiga suure hooga. Kui proovid aeglaselt uusi harjumusi omandada, on tõenäolisem, et jaksad neid ka kauem harrastada. Olles treenimata, on alguses viie kilomeetri jooksmine ilmselge viga. Alusta käimisega ning järk-järgult võid lisada sinna hulka jooksmist. Mida rohkem liigud, seda kiiremini tulemusi märkad ja võid seeläbi treeningaktiivsust tõsta.

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700