17. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Augustibluus õitseb täies ilus

Augustibluus on iga aastaga kogunud rohkem võimsust ja külastajaid, ka programm on endiselt kvaliteetne, olles võrreldav Euroopa tipp­bluusifestivalide omaga.

19. korda toimuva festivali kasv on eriliselt intensiivistunud mõne viimase aasta jooksul, alates sellest, kui senine korraldaja Haapsalu kultuurikeskus pani leivad ühte kappi LAG Muusikaagentuuriga.

Festivali korraldaja Indrek Ditmanni sõnul on senise koostöö tulemusena läinud asjad vaid ülesmäge. On leitud juurde rahastajaid, mis tähendab, et esinema saab kutsuda bluusimaailma tippe, mille peale omakorda tuleb kohale rohkem publikut.

Praeguseks on Augustibluusist saanud Baltimaade suurim bluusifestival, millel pole vaja võrdlust Euroopa bluusifestivalidega karta. Norra Notoddeni festivalile, mis on selles muusikažanris Skandinaavia maade suurim, jääb Augustibluus Ditmanni sõnul tugevuselt küll veel alla, kuid areng liigub hoogsalt sinnapoole, et varsti pole enam vale Augustibluusi isegi selle suurüritusega võrrelda.

Kvaliteet ennekõike. Ditmanni sõnul on korraldajate esimene soov festivali arengu juures hoida silma peal selle kvaliteedil. Festivali lõputu laiendamine ei ole eesmärk omaette, pigem ikka publikule selles žanris tugevate esinejatega kvaliteetse kava pakkumine.

Seda, et Augustibluus laienemise nimel lahjaks popmuusikapeoks muutub ja publikumagnetitena teiste žanride suuresinejaid näitama hakkab, Ditmann ei karda. “Augustibluus on ja jääb bluusifestivaliks. Õnneks on bluus iseenesest nii lai žanr, et selle enda sees leidub mitmekülgseid stiile. Ei ole ainult nii, et must mees laulab ja kõik laulud on ühesugused,” selgitas ta.

Klassikalise bluusi alla kuulub palju eri suundumusi, seega võimalusi programm mitmekesiseks teha Ditmanni sõnul jagub. “Rahva kohalemeelitamiseks pole vaja žanri piiridest välja hüppama ja populaarseid bände kaasata. Festivalil on oma nägu ja nišš. Fännid tulevad kohale just selle peale,” avaldas Ditmann korraldajate põhimõtteid.

Augustibluusil on peale meelelahutusfunktsiooni ka hariduslik külg ning osa fänne lisandub külaliste hulka just sel põhjusel, et nad ­Augustibluusilt kord bluusipisiku külge on saanud. Iga aastaga järjest paisunud publikuhulk näib seda keelt kõnelevat. Kui festivali esimestel aastatel kõikus külastajate arv tuhande ümber, siis tänavu loodab korraldaja, et festival toob kohale koguni 7000 külastajat.

Mitmekesine bluusmuusika. Tänavune Augustibluus esitleb mitut talenti, kes varem Eestisse sattunud ei ole.

Peaesinejatena toob Ditmann välja kaks muusikut: Buffalost pärit Lucky Petersoni, kes on bluusilavadel esinenud kolmandast eluaastast alates ja muusikuna ringi tuuritanud terve elu, ning 34aastase Matt Schofieldi, kes on vaatamata noorele eale välja teeninud positsiooni brittide kümne läbi ­aegade parema bluusikitarristi hulgas.

Lavasid on Augustibluusil kuus ning muusikuid, kes täidavad kaks festivalipäeva mitmekesise programmiga, saabub kümnest riigist. Välismaiste artistide kõrval astub loomulikult üles kohalik bluusiviljelejate paremik.

Fookuses

Augustibluus

17.–18. augustil Haapsalus

erinevates esinemispaikades

Pilet: pass kohapeal 40 ­eurot, üksikpiletid 8–17 eurot

www.augustibluus.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700