Jaan Pillesaar: töötjad saavad aru, kellele tehtud töö kuulub

ASi Helmes juhi Jaan Pillesaare sõnul pole tema oma ettevõttes intellektuaalomandi kuuluvuse probleemiga eriti kokku puutunud.

“Inimesed saavad aru, kellele tehtud töö kuulub. Üldjuhul müüme omandi kliendile ega jäta endale mingeid õigusi, mis teeb arusaamise veelgi lihtsamaks,” kommenteeris Pillesaar küsimust, kas töötajad on kursis, kellele töö käigus valminud loometöö kuulub. “Pigem on selgusetu, milliseid tükke saab sellest kasutada teiste tööde puhul ja milliseid mitte, aga ka siin pole juriidilisi arusaamatusi seni tekkinud,” lisas ta.

“Kord küll avastasime kliendi juures konkurendi kasutatud koodijupi, mis oli tegelikult kunagi meie tehtud,” tõi Pillesaar näite. “Ju siis oli töötaja meilt ära minnes selle kaasa võtnud,” selgitas ta. “Aga pole mõtet hakata seda kuskil tõestama. Pealegi pole keegi otseselt kahju saanud. Keegi on küll saanud kasu, aga meie kahju saanud ei ole,” lisas ta. 

Seda, et keegi töö ajal välja töötatud asja õhtul oma ettevõtmiste tarbeks kasutada üritab, ei ole samuti täheldatud. “Seda oleks raske tuvastada. Aga meie inimesed on tööga piisavalt koormatud, nii et neil ei jäägi vaba aega oma ettevõtte jaoks,” selgitas Pillesaar.

“Teeme lahendusi otse korporatsioonidele ja nemad eelistavad kindlat partnerit, mitte üksiküritajaid, nii et väiketegijal polekski lahendust kuskile müüa, kuna keegi seda temalt niikuinii ei ostaks,” ütles ta.

Rahvusvahelistes ettevõtetes on tingimused rohkem reglementeeritud kui meil, koodiõigus jääb lepingu järgi suurettevõttele.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara