Kellele kuulub töötaja loodud teos töösuhtes?

Intellektuaalomandi kuuluvus töösuhtes tasub töölepingu sõlmimisel töötajaga läbi rääkida, sest ehkki loovtöötajad on omandiõiguste jagunemise teemal üsna teadlikud, esineb ka arusaamatusi.

Eesti Disainikeskuse juhataja Jane Oblika sõnul on teadlikud loomeettevõtted intellektuaalomandi küsimused fikseerinud töölepingus ja need punktid lepingu sõlmimisel töötajaga koos ka läbi vaadanud.
“Disainerid, kes töötavad disainibüroodes, üldjuhul teavad, et ei saa tööde eest, mida büroos teevad, mujalt raha küsida,” sõnas ta.

Küll aga on juhtumeid, kus töölt lahkunud disainer presenteerib varasemaid töid kui enda omasid, otsides nende abil uusi kliente. “Sel juhul tekib probleem, sest tööd ei kuulu talle. Ta peab märkima, kelle omad need on,” selgitas Oblikas.
“Aga üldiselt võib öelda, et teadlikkus on disainiettevõtetes üsna hea,” lisas ta. “Kõiki lahendusi, mida sa ettevõtte palgal olles ja tellija jaoks teed, ei saa pakkuda kellelegi teisele, nii et piir on üsna selge,” sõnas Oblikas. Ka tellijad on tema sõnul suhteliselt teadlikud ning autoriõiguste temaatika on enamasti selgeks tehtud juba enne lepingu sõlmimist. Töötasu, mis agentuurile makstakse, sisaldab enamasti ka õigust autorsusele.

Eesti ühe suurema mööblitootja Bellus Furnitur OÜ osaniku Rolf Kristian Relanderi sõnul on ettevõtte palgal Soome ja Rootsi disainerid, kes teavad intellektuaalomandiga seotud reegleid hästi. “Seal on kõik kursis, kuidas asi käib. Selle teemaga on pikka aega kokku puututud ja teadlikkus on suur,” sõnas ta. 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib BÜROOJUHTI

Maxima Eesti OÜ

24. aprill 2018

Teabevara