31. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Näitleja räägib iseenda eest

Teatrifestivali “Draama 2012” lavastustes on kesksel kohal näitleja kui iseseisev loov jõud, kellest oleneb nii etenduse sisu kui ka vorm.

Kuraatorifestivali puhul on eelduspärane, et ettevõtmist läbib üks kindel joon. Nii ei ole “Draama 2012” sedasorti üritus, kus iga teater pakub festivalile parima enda valitud tüki. Eesmärk pole ka Eesti parimatest parimate lavastuste väljaselgitamine. Kuraatori kasutamise mõte on muuta festival kunstipäraseks tervikuks, mille osad mingite tunnuste põhjal üksteisega sobituvad.

Programmi valitud lavastused ei võistle omavahel, kuid au valituks saada on ise juba auhind ja suur tunnustus. Loomulikult on kõik lavastused programmis erinevad, midagi neid aga siiski seob, et saaks tervikule pealkirja anda.

Monolavastus juhatas teed. “Draama 2012” kuraator Anu Lamp otsustas programmi valida need lavastused, kus fookuses on näitlejatöö ning seda olulisemana kui harilikult.

Algtõuke otsuse tegemiseks andis VAT Teatri monolavastus “Nisa”, milles näitleja Katariina Unt on valinud endale ise teksti, dramatiseerinud selle ja on ise ka laval.

Kuna see oli esimene lavastus, mille Lamp programmi otsustas võtta, valiti ülejäänud seitse samuti niisugused, kus näitlejatöö on eriliselt tunnustatav.

Loomenõukogusse, kes aitas kuraatoril valikuid teha, kuulusid dramaturgid Paavo Piik ja Maria Lee Liivak. Koos valiti välja lavastused VAT Teatrilt, Rakvere Teatrilt, Tallinna Linnateatrilt, Ugalalt, Eesti Draamateatrilt, Von Krahli Teatrilt, NO99-lt ja Saueaugu teatritalult.

Festivali raames saab näha monolavastusi “Nisa” ja “Lilled Algernonile”. Samuti on programmis suurte koosseisudega lavastusi. Etendatakse nii Eesti autorite näidendeid kui ka välismaist materjali.

Näitlejad on hoos. Kuna festivali fookuses on näitleja, saab neid muu hulgas näha aktsioonides, milles näitleja asetub ebaharilikku rolli ning jääb lavale ilma ettekirjutatud teksti ja lavastaja näpunäideteta. Improvisatsioonilisi etteasteid näeb nii festivali avamisel kui ka teistel õhtutel.

Peale põhiprogrammi on järgneva nädala jooksul võimalik Tartu lavadel näha mahukat kõrvalprogrammi ja “Balti teatrisügise” lavastusi. Viimane on kolme Balti riigi omadramaturgia festival, mida riigid korraldavad järgemööda. Tänavu toob see Tartusse ühe lavastuse Leedust ning kaks Lätist ja Eestist.

Teatrifestival

“Draama 2012”

3.–9. septembril Tartus

Pilet: 10–14 eurot, lastelavastused 6 eurot, näitlejate aktsioonid 2 eurot

Põhiprogrammi

lavastused:

“Nisa”, VAT Teater

“Lilled Algernonile”, Rakvere Teater

“Aeg ja perekond Conway”, Tallinna Linnateater

“Tasandikkude helinad”, Saueaugu teatritalu / Eesti teatri festival

“Mee hind”, Ugala

“Iphigéneia Aulises”, NO99

“Kuni inglid sekkuvad”, Eesti Draamateater

“Lillede keel”, Von Krahli

Teater

www.draama.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700