Autor: Tiive Murdoja • 4. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kaitsta end mõrra eest

"Õelate naised võivad olla salakavalad või libedad. Sageli on raske öelda, kas nad on su sihikule võtnud või oled liiga tundlik. Sind valdavad segased tunded: kord oled lõbus, kord tunned kurnatust, siis viha."

See on tsitaat Austraalia psühholoogi Meredith Fulleri menukist "Õelad tüdrukud". Raamat, mis kõnetab tõenäoliselt iga naist, ilmub 20. septembril Äripäeva raamatuklubis.

Tegu on sensatsioonilise raamatuga, mis käsitleb esimest korda täiesti avameelselt üht ühiskonna suurimat tabuteemat – naistevahelist vaimset vägivalda ehk mõrralikku käitumist.

Austraalia psühholoog Meredith Fuller on töötanud aastaid sellise vägivalla all kannatavate naistega ning sadadest intervjuudest nende naistega pannudki kokku selle erakordselt valusa ja õpetliku raamatu. Need lood on mõneski mõttes uskumatud: vähem või rohkem oma hingelisi kannatusi varjates on naised kaotanud kes oma vaimse või füüsilise tasakaalu, kes armastatud töökoha, kuid on ka neid, kes neile tehtud ülekohtu eest on pidanud tasuma oma eluga. 

Fulleri raamat võtab luubi alla mõrdade käitumise tööl. Esimene kokkupuude õelate tüdrukutega on paljudel naistel olnud koolipõlves. Ehk olid ise mõne pahatahtliku tüdruku käitumise ohver, võibolla märkasid poppide tüdrukute õelust ebapopulaarsete suhtes. Mõned neist õelatest tüdrukutest kasvavad sellisest käitumisest välja, teised sirguvad suureks ja lähevad tööle, võttes oma vastiku käitumise sinna kaasa. Seega on suur tõenäosus, et töökohal taas mineviku haavad veritsema hakkavad ning halvad mälestused vägisi pinnale kerkida võivad.

Fuller pakub rohkelt praktilisi näpunäiteid, kuidas raskete naiskolleegidega toime tulla.

Lõpetuseks veel üks tsitaat raamatust:

"On raske uskuda, et mõni sookaaslane võiks su nii puntrasse ajada, olgu teadlikult või mitte. Arvad, et peaksid olukorraga toime tulema, oled ju eriti uhke oma võime üle teistes parim esile tuua. Või eeldad, et see on pelk isiksuste kokkupõrge või suhtlemisraskus, millega suudad hakkama saada. Aga kui sa ei suuda, on seda raskem negatiivse mõjuga toime tulla. Sind jääb kummitama õel saladus, millest sul on häbi rääkidagi: üks naine põhjustab sulle meelehärmi, ilma et oleksid midagi selle ärateenimiseks teinud."

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700