13. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksutagastusega viivitamine toob intressi

Rahandusministeerium saatis kooskõlastamiseks maksukorralduse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu, kus muudetakse maksu määramise ja maksusumma sissenõudmise aegumise sätteid, intresside arvestamist ja tagastusnõuete menetlemist ning süvendatakse elektroonilist asjaajamist.

Maksumaksjal on õigus saada tagasi maksuhaldurile seaduses või haldusaktis ettenähtust suuremas summas tehtud makse või tasaarvestamisel tekkinud enammakse, teatas ministeerium. Eelnõuga täpsustatakse tagastusnõude täitmisel intressi arvestamist. Juhul, kui maksuhaldur pole määratud summa tähtpäevaks tagastanud, arvestatakse sellelt intressi kuni raha ettemaksukonto arvestusse kandmise päevani.

Lisaks ühtlustatakse kõikide maksude tagastusnõuete ehk maksuhaldurile ettenähtust suuremas summas tehtud maksete või tasaarvestamisel tekkinud enammaksete tagastamise pikendamise tähtajad. Tagastusnõude täitmist saab kõikide maksude puhul pikendada 90 päevani, juhul kui on piisav alus arvata, et makstud summa tagasinõudmine võib osutuda võimatuks ja tagastusnõude kontrollimiseks on tehtud järelepärimine kolmandale isikule või välisriigi maksuhaldurile. Kui maksuhaldurist mitteolenevatel põhjustel ei ole kontrollimenetlust võimalik läbi viia seaduses etteantud tähtaja jooksul, siis täitmise tähtaeg peatub. Selle aja eest intressi maksmise kohustust maksuhalduril ei ole.

Samuti lühendatakse maksusumma määramise ja sissenõudmise aegumise tähtaegasid kuuelt aastalt viiele aastale.

Muudatustega laiendatakse maksukohustuslasele elektrooniliste dokumentide kättetoimetamise võimalusi, mis vähendab paberil edastatavate dokumentide arvu. Edaspidi võib maksuhaldur omal algatusel saata maksukohustuslase elektronpostile või lühisõnumina meeldetuletusi ja muud maksukohustuslast puudutavat infot.

Seadus peaks jõustuma 2013. aasta 1. jaanuaril.

Autor: Tiive Murdoja, Kristi Malmberg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700