13. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palgatase tänavu nelja aasta kõrgeim

Eile personalijuhtide aastakonverentsil Palga Päev 2012 esitletud värske Fontese palgaturu ülevaate kohaselt oli tänavu turu üldine palgatase viimase nelja aasta kõrgeim.

Keskmiselt tõstsid ettevõtjad inimestel, kelle ametikoht polnud muutunud, 2012. aastal palka 5 protsenti ning aasta jooksul on töötajate põhipalka muutnud 80 protsenti organisatsioonidest.

Esimest korda on palgaturgu asunud juhtima IT-valdkond. "Senine liider, finantssektor on oma positsiooni kaotanud ilmselt tulemustasude maksmisega seotud regulatiivsete iseärasuste tõttu," märkis Fontese tasuvaldkonna juht Irja Rae pressiteate vahendusel.

Ametite lõikes on Eestis kõige paremini tasustatud finantsanalüütikud ja –planeerijad ning IT- ja turunduseksperdid. Kõige madalamad palgad on seevastu klienditeeninduses.

"Suvel plaane tehes olid tööandjad ka uue aasta palgatõusu osas üsna optimistlikud – prognoositud 3,7protsendiline palgatõus oleks viimase kolme aasta kõrgeim. Milliseks kujuneb tegelikkus, näeme 2013. aasta sügisel, ja see sõltub suuresti majandusruumi arengutest," lisas Rae.

Majanduskeskkonnast rääkides märkis makroanalüütik Maris Lauri Palga Päeval, et kõrged palgaootused vinduva majandusseisu taustal seavad ettevõtete juhid raskesse positsiooni. "Peame harjuma sellega, et normaalne pole kiire kasv, vaid normaalne on aeglane kasv. Nii on ettevõtted küsimuse ees, kuidas palka tõsta, kui kasvu pole," Lauri.

Muutunud majandustingimustes peame arvestama ka sellega, et töötajate motivaatorid on oluliselt muutunud. Palga kõrval on väga oluliseks tõusnud erisoodustused, nende määr on aga püsinud viimase kahe aasta lõikes muutumatuna.

Pea pooltes (43%) ettevõtetes pakutaks rohkem kui 7 soodustust. Enamlevinud soodustuste hulka kuuluvad näiteks erinevad meelelahutusüritused, koolitused, mobiiltelefoni kulude katmine, töötaja kasutuses olev sülearvuti jne.

Autor: Tiive Murdoja, Kristi Malmberg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700