14. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas oma tööd rohkem armastada (ilma palgatõusuta)?

Mis on esimene asi, mis sul pähe tuleb, kui sinult küsitakse, miks sa oma tööd teed? Kui sa oled üks täiesti normaalne inimene, tuleb esimese hooga meelde ikkagi palk – töö eest saadav raha, mis aitab meil ennast elatada. Aga mis on järgmine asi, kui palka mitte arvestada?

10% reegel

Kujuta ette, et ühel hommikul kutsub ülemus su jutule. Kuna ülemus sind tavaliselt jutule ei kutsu, tead sa kohe, et midagi on valesti.

Kohale jõudes vaatab juht sulle altkulmu otsa ning ütleb: “Meie firmal / asutusel ei lähe hästi – majanduslangus, vähenevad kliendid -, mistõttu tuleb osadel inimestel minna lasta (juba väljend “minna lasta” on vallandamise kohta lihtsalt kohutav). Sellega seoses on mul sulle üks hea uudis ja üks halb uudis. Ma ütlen hea uudise sulle esimesena: “Sina jääd. Kuna sa oled olnud tubli ja väärid tõesti oma kohta, siis jääd sa omale kohale.” Halb uudis on aga see, et kõikide inimeste palka kärbitakse – 10%. Ka sinu oma”.

Loomulikult on see hea uudis, et sina jääd, aga 10% palga langus ei rõõmusta kedagi. See puudutab ju otseselt sind ja sinu perekonda. Millestki peavad nüüd kõik loobuma.

Siin tulebki mängu 10% reegel. Mis on esimene mõte või tunne, mis sind peale sellise uudise teada saamist valdab? Kas see on paratamatu küsimus: “Ei no lahe, kui nüüd ka 10% palgast veel ära võetakse, mis mind siis üldse enam siin töökohal hoiab?”. Või on selleks mõtteks hoopis: “Okei, ma kaotan palgas küll natukene, aga seevastu jäävad mulle alles …

Miks sa tegelikult oma tööd teed?

Artikli alguses ma küsisin, mis on järgmised asjad, mis sind peale palka tööl käimas hoiavad? Palk on loomulik iga inimese vajadus, mille üle ei ole mõtet pikalt diskuteerida. Kui aga palk kõrvale jätta, siis mis on järgmised sinu jaoks olulised asjad, mis selle töö sinu jaoks atraktiivseks muudavad?

Kuni me teeme tööd ainult palga pärast, siis tegelikult ei teegi me tööd. Kuidas oleks võimalik tööd teha, kui kogu meie tähelepanu on ainult sellel, mida me selle töö tegemise eest saame. Fookus on ju vales kohas, mistõttu kannatab tehtud töö selle all kahtlemata.

Mõeldes nüüd aga rahulikult, siis ma usun, et midagi on veel, mis sinu jaoks oluline töö juures on. Kui sa teeksid tööd ainult raha pärast, siis olen kindel, et sa leiaksid kõrgemini tasustatud töö – on ju väga kõrgelt tasustatud eluohtlikke töökohti, rasketes tingimustes töökohti jne. Kui inimesed töötaksid ainult raha pärast, võiksid kõik ju valida ametid, mille eest kõige enam makstakse. Siiski leidub inimesi kõikide ametite peale – ka nende peale, mille eest on palk keskmisest palju madalam. Järelikult peab olema iga töö juures midagi veel, mis inimesi seda tööd tegemas hoiab. Mis asi see täpsemalt sinu puhul on?

Meeskonnakoolituste käigus tulevad inimesed antud grupiarutelu käigus välja väga põnevate ideedega, mille peale nad kunagi ise mõelnud ei ole. Nad on lihtsalt arvanud, et nad teevad tööd ainult palga pärast. Kui palk aga hetkeks kõrvale jätta, hakkavad nad märkama, et tõepoolest on veel aspekte, mis nende jaoks selle töö atraktiivseks muudavad.

Näiteks kolleegid, keda sa ei vahetaks ühegi teise firma vastu (isegi kui teine firma maksaks 100 eurot kuus rohkem). Või ülemus, kes võitleb oma alluvate eest oma töökoha hinnaga. Ehk hoopiski asukoht, mis võimaldab sul hommikul kiiresti lapse lasteaeda viia ning õhtul talle õigeaegselt jälle järele jõuda.

10% on palju ja vähe

Kui meilt 10% palka ära võetakse, võib see tunduda üsna palju. Ja ongi tegelikult – me peame ju kõiki oma kulutusi kümnendiku võrra vähendama, mis võib üsna ebamugav olla.

Kui aga teistpidi vaadata, võib kaotatav 10% ka väga väike tunduda. Näiteks kui panna ennast olukorda, et mõni teine firma maksab mulle jätkuvalt 10% kõrgemat palka, aga tema juures on töötingimused halvemad, töö ise vähem huvitavam ning vähem sinu oskustega kooskõlas, ülemus on eneseimetlejast nõmedik ja töö asukoht on sinu jaoks palju ebamugavam. Kas sellises olukorras läheksid sa selle 10% järele või mitte?

Kui sa siiski läheksid, töötad sa hetkel täiesti vales kohas, sest kogu sinu tööga rahulolu sõltub ainult palga suurusest. Sa kulutad sellisel juhul 22 päeva oma kuust ära selle nimel, et 1 kord kuus palka saada. Teisiti öelduna ohverdad sa 5 päeva nädalast tehes midagi, millest sa mitte mingisugust mõtet ei leia. Kas keegi saab päriselt sellises olukorras rahul ning õnnelik olla? Ma ei usu. Liiatigi veel, kuidas mõjub sellise inimese seisund tema lastele, tema lähedastele?

Kuidas lihtsalt oma tööd rohkem armastada?

Kui sa ei ole olukorras, kus sa teed tööd ainult raha pärast, ning sa leiad veel põhjusi tööl käia, saad sa oma tööd veelgi rohkem armastama õppida. Sa saad seda teha lihtsalt selle kaudu, et hakkad igapäevaselt rohkem keskenduma sellele nimekirjale, mis peale 10% palga kadumist alles jääb. Isegi, kui palk on väiksem kui varem, jäävad sulle alles lõbusad hetked kolleegidega, normaalne ülemus ja sinu jaoks hea asukoht.

Õpi ise keskenduma nendele aspektidele, mis sind tegelikult motiveerivad. Psühholoogid ütlevad, et rahal ei ole meie motivatsiooniga vähimatki pistmist. Raha paneb meid lihtsalt tegema midagi, sest meil on vaja end elus hoida. Pikaajaliselt viib see inimesed aga stressi. Keegi ei taha olla kellegi kolmanda poolt kontrollitud – läbi palga ja muude hüvede seda aga just tehakse. Kui sa ei leia oma tööst midagi muud atraktiivset kui palk, siis oled sa lihtsalt oma vabaduse sellele firma ning ülemusele ära müünud.

See on umbes sama olukord, kus inimene tänavalt tuleb ja ütleb, et ma annan sulle 5 eurot, palun pissi selle põõsa taha (eeldusel, et keegi ei näe ning ei saa teada). Kui sa selle pakkumise peale naerad, siis kas sa teed seda jätkuvalt, kui sulle pakutakse selle väikese koerustüki eest 5000 eurot? Ma olen kindel, et sa hakkad selle peale juba mõtlema – kas keegi näeks, kas keegi saaks teada jne. Ning kui sa oled kindel, et see on turvaline olukord, siis sa võidki selle asja ära teha, kuigi sa ei tahaks seda teha, sest see on nõme ja sinu sisemiste väärtustega vastuolus.

Aga kuidas erineb see olukord sellest, kui sa teed oma tööd ainult raha pärast – siin ju ka keegi paneb su rahaga tegema midagi, mida sa ilma rahata mingil juhul ei teeks. Kui sa tunned, et peale palga ei ole töö juures mitte midagi rohkemat, ostab firma su ära täpselt samamoodi, nagu ostaks see rikas pullimees tänavalt – nad mõlemad panevad sind tegema midagi, mida sa teha ei taha.

Sellisel viisil saavad meist marionetid. Kuid kas sa tõesti soovid olla ühe ettevõtte ja tema omanike marionett? Või tahaksid sa oma elus otsustada, mida sa teed, ning käituda oma sisemiste väärtuste ja missioonitunde järgi? Mida enam sa palga kõrvale enda jaoks olulisi aspekte leiad, seda enam sa manipulatiivse raha võimu alt pääsed – sinu käitumise ja vabadusega ei saa sellisel juhul manipuleerida, sest soov tööd teha tuleb sinu sisemistest väärtustest, mitte aga välistest eurokupüüridest.

Loe lisaks www.motivaator.ee

Autor: Kaido Pajumaa, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700