25. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tee ise oma juukselakk 

Paljud meist on kuulnud, et juukselakid on tervisele kahjulikud, aga mil moel, seda enamasti ei osata välja tuua. „Ilu nõuab ohvreid,“ ütleb vanasõna. Kas ikka nõuab? Täna räägib Bioneer juukselakkidest.

Peamine probleem, millega me silmitsi seisame, on VOC-ühendid, mida juukselakid sisaldavad. VOC-ühendid on lenduvad orgaanilised ühendid (VOC - volatile organic compound), mis satuvad inimorganismi peamiselt hingamisteede kaudu. Põhilised sümptomid, mida VOC-ühendid tekitavad on ärritav toime silmadele ja hingamisteedele. Mõningaid VOC-ühendeid on seostatud vähki haigestumistega.

Neid ühendeid leidub lisaks juukselakkidele ka latekstihendites, põrandaliimis, mööblis, põrandavahas, puhastusvahendites, värvides ja süütevedelikus.

Kuulsaim VOC-ühend on metaan, mis on ka tuntud, kui aktiivne kasvuhooneefekti põhjustav gaas. VOC-ühendid soodustavad nn „ruumiõhu sündroomi“ teket.

Eriti palju satub meie organismi kahjulikke ühendeid, kui me kasutame aerosool-juukselakke. Viimane muudab juukselaki koostise kergemini lenduvaks ning me hingame kemikaaliderikast õhku kindlapeale sisse. Pump-pihustiga juukselakid on meie hingamisteede suhtes sõbralikumad.

Kes aga ei soovi oma tervist soengut tehes rikkuda, peaks valima mõne ökopoodides müüdava juukselaki või selle ise tegema. Ise juukselakki tehes, säästate ennast ja keskkonda. Ja olgem ausad -  raha säästate te ka.

Kuidas teha ise juukselakki?

Koostisained:

1 tükeldatud sidrun

2 kl keevat vett

1 sl piiritust

Valmistamine:

Valage kuum vesi tükeldatud sidrunile. Laske vedelikul jahtuda. Valage leotis pihustiga pudelisse. Lisage supilusikatäis piiritust ja te saate koduse juukselaki, mida võib kasutada kahe nädala jooksul.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab bioneer.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700