27. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülo Pärnits ettevõtjatele: kui palka ei tõsta, pole te tasemel

Pöördun kõikide ettevõtjate poole: hakake mõtlema selle peale, kuidas tõsta oma töötajate palka. Kui te ei suuda seda teha, siis pole te ilmselt tasemel, rääkis Mainor ASi nõukogu esimees Ülo Pärnits tänasel konverentsil Äriplaan.

„Mul on viimasel ajal olnud südame peal see, et Eestis on palk 3-4 korda madalam kui Skandinaavias. See pole mitte 30%, see on kolossaalne vahe,“ rääkis Pärnits. 

Tema sõnul kolgastub Eesti paratamatult ära, muutub tühiseks ja teisejärguliseks riigiks, kui siin muutust ei tule. Eesti riigile on (inimeste suundumine välismaale -toim.) kadu, sest geneetiline potentsiaal lahkub, lisas ta.

Pärnitsa arvates on arusaamatu, miks on vahe kolmekordne. „Meie tehniline tase ei jää Skandinaaviale alla. Näiteks on ka vestlustest pangajuhtidega selgunud, et Eestis on pangad paremini juhitud kui emapankades,“ tõi Pärnits näiteks.

Suurettevõtja hinnangul ei saa seda vahet välja vabandada allhanketöödega. „Võtame näiteks saetööstuse, mis on meil selgelt parem kui Skandinaavias ja tooted lähevad ju samale turule. Piisab, et panna Eesti tehastesse Skandinaavia palgad sisse ning nad on kolossaalses kahjumis,“ selgitas Pärnits.

Vahe tuleb Pärnitse kinnitusel töö ja tootmise organiseerimisest ning just sealt peab otsima võimalust palku tõsta. „Seda tuleb teha kiiresti,“ sõnas ta.

Sama probleemiga seistakse Pärnitsa sõnul silmitsi ka Mainor ASis. Me otsime spetsialisti, kes paneks tootmise tööle tipptasemel, kuid sellist pole võtta, tunnistas ta.

Pärnitsa sõnul on Eestis ka ettevõtteid, kus võiks kohe tõsta palgad mitmekordseks. „Osula (Sebe ASi omanik Hugo Osula - toim) võiks tõsta palka kolm korda, sest on nii kasumlik firma,“ tõi Pärnits näiteks.

Kui küsiti, milliseid vigu on ettevõtjad teinud, vastas Pärnits: "Valid valed mehed juhtima ja see on kallis lõbu, kui mööda paned."

Autor: Tiive Murdoja, Birjo Must

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700