Restoranitest: Tartu vaim elab sellest aastast uues kohvikus Spargel

Kui majanduskriis tõi söögikohtade disaini, menüüd ja hinnad tagasi maa peale, muutusid ka nimed maisemaks. Rukola, Basiilik, Till ja Kummel meil juba on, nüüd siis ka Spargel, mis asub Tartus Kalevi tänava kõige ilusamas majas.

Ilmselge, et Rukolas tahaks rukolasalatit, Tillis ja Kummelis kummeliteed ning Sparglis sparglit. Viimases on nimega antud lubadust keeruline täita, sest sparglihooaeg on teatavasti lühike ja muul ajal saab seda ainult kas konservina (mida ei anna pärisspargliga võrreldagi) või kaugelt maalt kohaleveetuna (mis on ökoloogiliselt mõtlevale toitujale vastuvõetamatu).
Seepärast ei ole midagi imestada, et sügisesel ajal esineb spargel Sparglis vaid risotos. Paarist roast leiab veel nime poolest lähedast spargelkapsast, kuid toidu vallas sellega asi siiski piirdub.

Loovusega täidetud köök

Menüü on huvitav, Spargel täidab nii mõnegi tühiku ülikoolilinna kulinaarsel maastikul.
Jah, avokaadosuppi, viinamäetigusid ja kalmaaritindirisotot igal pool ei pakuta, aga pigem mõtlen tühiku täitmise all loomingulist lähenemist eksootilisele toorainele. Nagu restoranipraktikud ütlevad – asukoht määrab kõik. Nimelt jagab Spargel maja Tartu Loomemajanduskeskusega ja kui toad on loovust täis, siis eks see
tungib ka kööki.
Eksperimentaalset loomingut me seal einestades ei näinud, aga nii mõnigi läbi ja lõhki tuntud klassik oli vindi peale saanud küll. Kas või tomati-mozzarella-salat oma tornikujulise konstruktsiooni ja lopsaka maitsestusega. Või sinimerekarbid šampanja-karrikastmega. Või pardifilee läätseraguuga.
Söömine mitte ainult ei täitnud kõhtu, vaid oli otsast lõpuni huvitav. Päris kõik maitsekombinatsioonid ei kuulunud minu lemmikute hulka, aga oli, mille üle arutleda.

Tartu vaimu elupind on laienenud

Teenindus oli Sparglis soe ja hooliv, kuigi kohmakavõitu. Ainult see kohmakus, mitteprofessionaalsus sobib sellesse kohta. Värvid, sisustus, inimesed – kõik on kodused ja kes siis ei unustaks mõnikord salvrätte lauale panemast või veini õigel ajal külmikusse tõstmast.
Kuigi toasoe valge vein mulle ikka üldse ei meeldi. Ja veel ei meeldi, kui tellitud vee asemel sidruni-jäävee saan – nagu oleks ootamatult alanud sügisest veel vähe. Võib-olla oli see mõeldud sooja veini tasakaalustamiseks?
Kulinaarne Tartu on viimase suvega laienenud. Kui seni püsisid kõik vähegi arvestatavad kohad südalinnas, siis eelmise restoraniloo jaoks leidsin materjali Raatuse ja Uue tänava nurgalt ning nüüd Kalevi tänavalt. Blackberry ja Spargel on mõlemad Tartu südamest veidi eemal, Raekoja platsist jalgsi minnes oma kümne minuti kaugusel.
Kes Spargli üles leiab, sellel soovitan ka maja ümber väikese jalutuskäigu ette võtta: Lillemägi ei jää palju alla Toomemäele ja kõik loomemajanduskeskuse kolm maja oma omaette vaatamisväärsused, sisust rääkimata. Tartu vaim võib rahul olla, tema elamispind on laienenud ja üle pika aja on jälle üks kohvik, kus ta saab ennast koduselt tunda.

Spargel
Aadress: Kalevi 13, Tartu
Telefon: 735 3911
Avatud: E–N 11–23, R–L 11–01 26

Punkte: 26

TOIT
10/8
TEENINDUS
10/8
INTERJÖÖR
10/10

PÕHIROOGADE HINNAD:
6,90–9,50 eurot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine