24. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hirm edu ees - on see võimalik?

Esmakordselt lugedes hirmust edu ees, võib tunduda, et see pole võimalik! Kes ei tahaks olla edukam ja tunnustatum? Aga hirmu edu ees esineb inimestel pea sama sagedasti, kui hirmu ebaõnnestumise ees.

Mõlemad hirmud ei lase meil areneda, häid võimalusi ära kasutada ning meie ellu tekib seisak.

Hirmu edu ees diagnoosis esimesena psühholoog Matina Horner 1970-te alguses. Tema uuris just naiste hirmu edu ees. Edaspidi on aga enamus teadlasi ja psühholooge veendunud, et see hirm puudutab nii mehi, kui ka naisi.

Millised on edu hirmu sümptomid?

Edu hirm on enamasti alati alateadlik. See tähendab, et inimene ei saa arugi, kuidas ta ise ennast tagasi hoiab. Inimene leiab alati palju ratsionaalseid põhjuseid, miks ta mingit võimalust või ettepanekut ei peaks ära kasutama.

Kui sa oled tabanud ennast järgmistelt mõtetelt või hirmudelt, siis tõenäoliselt võib sul olla mingil määral hirmu edu ees:

· Sul tekib mõningane süütunne oma edu pärast, sest sinu sõbrad, pere või kolleegid polnud nii  edukad;

· Sa ei räägi teistele oma saavutustest;

· Sa väldid või venitad oluliste töödega, eriti nendega, mis sind esiplaanile tooksid;

· Sa teed oma plaanide ja eesmärkide osas kompromisse, et vältida konflikte peres või kollektiivis;

· Sa saboteerid ennast mõtetega, et sa pole piisavalt hea, et oma unistusi ellu viia;

· Sulle ei tundu, et oleksid ära teeninud eduka ja hea elu;

· Sul ei ole usku, et saavutatu ka kestma jääb. „Kõrgelt kukkumine on valusam“ ja igaks juhuks on parem jääda tuttavasse olukorda.

Hirmu põhjused

Hirmul edu ees võib olla väga mitmeid põhjuseid. Näiteks:

· Me kardame, mida edu võib endaga kaasa tuua –üksinduse, kadestajaid, eraldumise oma perest, pikad tööpäevad või kohustuse teisi rahaliselt toetada;

· Kardame, et mida kõrgemale me tõuseme, seda suurem on kukkumine, kui me teeme mingi vea;

· Kardame suurenevat kriitikat, vastutust ja töömahtu;

· Et meie lähisuhted kannatavad edu tõttu – et pere ja sõbrad tunnevad ennast meie kõrval halvasti ning me kaotame enda jaoks olulised inimesed;

· Kardame, et kui oleme eesmärgid ja unistused saavutanud ja tunnetame oma sisemist jõudu, tekib kahetsus, et miks me ei teinud midagi varem.

Hirmu ületamine

Hirmude ületamiseks on mitmeid strateegiaid, aga kõige esimeseks sammuks on teadvustada endale hirmu olemasolu ning millise hirmuga täpselt on tegemist. Kui inimene on oma hirmust teadlik, siis ei saa see teda enam juhtida.

Järgmised küsimused aitavad saada endas selgust:

· Kuidas võivad reageerida minu pereliikmed ja sõbrad, kui ma saavutan oluliselt rohkem, kui

nemad?

· Kuidas tunnen ennast seejuures mina?

· Kuidas võib mu elu edu korral muutuda?

· Mis on halvim, mis võib juhtuda, kui ma saavutan oma eesmärgi/unistuse?

· Miks mulle tundub, et ma ei ole edu ära teeninud?

· Kui motiveeritud ma olen liikuma oma eesmärkide suunas?

· Millised minu praegused tegevused saboteerivad ja kahjustavad minu pingutusi?

· Kuidas ma saan need kahjustavad tegevused lõpetada?

Lisaks on oluline roll harjumusel. Isegi, kui tegemist on positiivse muutusega, tunneb inimene ennast füüsiliselt ebamugavalt – iga muutusega kaasneb mõningane stress. Inimene jääb tööle firmasse, kus on väga ebaterved suhted, sest mõte uuest kohast või ka ainuüksi töökoha otsimisest

tundub nii ebamugav ja hirmutav.

Sellisel juhul tuleks ennast harjutada uue olukorraga kas mõtteliselt või kui võimalik, siis reaalselt. Mõlemad on ühtviisi efektiivsed. Näiteks, kui ees seisab oluline kohtumine, millest sõltub sinu edu või ebaedu, siis kujuta seda vestlust endale ette, nii süvenenult algusest lõpuni, et lausa kehaliselt tundubki, et oled kohal. Esimesel hetkel võib üles kerkida hirm või ebamugavus ja tekib tahtmine mõtlemine lõpetada. Tulemuslikum on aga seda tunnet veelgi võimendada kuni ühel hetkel see iseenesest kaob. Seda võib nimetada oma hirmuga silmitsi seismiseks.

Mida ausamad me enda vastu oleme ja oma hirmudega tegeleme, seda rohkem saame rõõmu tunda iseendast ja oma saavutustest.

Allikas: www.novi.ee

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab Novi Arengukeskus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700