Autor: Tiive Murdoja • 8. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Me suudame rohkemat!

Põhjus, miks me täna olema ajahädas, on see, et kõik tahavad meie aega ja seetõttu on meie tähelepanu pidevalt rünnaku all.  Tauri Tallermaa pakub välja viis valikut, mida järgides võime kindlad olla, et saavutame suurepäraseid tulemusi nii tööl kui isiklikus elus.

Tauri sõnul ei olegi küsimus lihtsalt aja planeerimises, vaid selles, milliseid otsuseid me teeme, kuidas me suudame keskenduda ja palju me jaksame. Need on Tauri kokku pannud viide valikusse, mille eelduseks on see, et me tegelikkuses suudame oma aega paremini planeerida ja et me suudame teha midagi rohkemat, kui me igapäevaselt teeme. „Muidugi me suudame! Meis kõigis on see potentsiaal olemas. Meie valik siinkohal ongi see, kas näha võimalust teha midagi rohkemat ja teistmoodi või mattuda hulga kohustuste alla,” sõnas Tauri.

Piisab sellest, kui 5 järgnevat valikut teha!

Allolevad viis valikut on Tauri sõnul see imerohi, mida järjekindlalt tehes võime olla kindlad, et saavutame suurepäraseid tulemusi nii oma töös kui isiklikus elus.

1. Tegele olulisega, ära reageeri pakilisele.

2. Taotle erakordset, ära rahuldu tavalisega.

3. Tegele tähtsate asjadega ja vähem mitteolulistega.

4. Valitse oma tehnikat, ära lase sel end valitseda.

5. Toida oma leeki, ära põle läbi, tegutse lõpuni.

Esimese valiku tegemisel on vajalik oskus tajuda ära, mis on oluline. Tauri sõnul aitab siin ebaolulise selekteerimine pakilisest. Vahele võivad siin muidugi tulla segajad – need on tegevused, mida me tihti PEAME tegema. Nendele tegevustele kulutatud aeg ja energia ei ole mõttetu, aga toob oluliselt vähem tagasi. Siinkohal toob Tauri näite kolleegist, kes küsib, kas sul on hetk aega, aga siis jääb terveks tunniks lobisema. Selliste segajate puhul soovitab Tauri tõusta püsti ja kõndida koos kolleegiga kohvinurka ja tagasi. Üldjuhul see toimib. Ja „segaja” räägib oma jutu ära kiiremini.

Teisena segajana toob Tauri välja raiskamise ja liialdamise. Ilmselt on palju neid, kes näiteks töö ajal tegelevad facebooki konto lugemisega. Kui see pole tööks vajalik ja su tööpäev möödub seal viibides märkamatult õhtusse, siis see on aja raiskamine.

Kolmas segaja on Tauri sõnul paratamatu tegevus. Tuleb ju ikka ette olukordi, kus on vaja ära lahendada midagi väga ootamatut, kiiret ja pakilist. Sel juhul tuleb see lihtsalt ära teha. Selliste paratamatute tegevustega peab igapäevaselt arvestama.

Tegevused, mis annavad meile nö erakordse tulemuslikkuse, on Tauri sõnul järgmised:

• Ettevalmistus, ennetamine

• Planeerimine

• Väärtushinnangute välja selgitamine

• Suhete loomine

• Tõeline uuenemine, puhkamine

• Võimendamine

Aitab valikuhetk

Tauri lubab, et kui te hakkate tegelema esialgu kasvõi ainult ühe alloleva valikuga, siis hakkavad ka kõik teised valikud sujuma.

1. Võtke enda jaoks aega mõelda.

2. Selgitage välja, mis on oluline, mis mitte.

3. Otsustage - kõige tähtsamad kõige esimeseks.

4. Kasutage „kõik ühes kohas” meetodit, nt kalender või märkmik.

5. Toitke leeki – taastage oma energiat.

Tauri sõnul võiks alustada näiteks sellest, et võtate kõigepealt hetke järelemõtlemiseks. Hetke nädala alguses, et mõelda, milline su nädal saab olema. Hetke varahommikul, et mõelda, milline su päev saab täna olema või milline su eilne päev oli. Vajadusel saab asju ümber tõsta ja muuta, oluline alati esimeseks!

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700