13. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

40% ettevõtetest plaanib töötajaid juurde värvata

Järgneva kuue kuu jooksul planeerib uusi töötajaid värvata veidi üle 60% Leedu ettevõtetest, ligi pooled Läti ettevõtted ning 40% Eesti ettevõtetest. Koondamisplaanid on alla ühel protsendil ettevõtetel, selgus CV-Online tööturu-uuringus.

CV-Online’i novembri alguses läbiviidud Baltikumi tööturu-uuringust selgus, et Baltimaade tööturg on stabiilne. Kolme riigi ettevõtjate värbamisplaanid on samas suurusjärgus aastatagusega. Kõige aktiivsemalt plaanivad uusi töötajaid värvata Leedu ettevõtjad, vähim värbamisi on plaanis Eesti ettevõtjatel.

„Võib öelda, et Balti maades tervikuna valitseb väga positiivne õhkkond võrrelduna Skandinaavia maadega, kus paljud ettevõtted teevad koondamisplaane. Balti maades keskmiselt planeerib uusi töötajaid värvata üle poole tööandjatest. Arvestades juba kujunenud tööjõupuudust teatud sektorites, siis on järgmisel aastal oodata tööandjatelt veelgi aktiivsemat võitlust võimekate töötajate pärast,“ kommenteeris uuringu tulemusi CV-Online’i juhatuse liige Agu Vahur.

Järgneva kuue kuu jooksul planeerib uusi töötajaid värvata veidi üle 60% Leedu ettevõtetest, ligi pooled Läti ettevõtted ning 40% Eesti ettevõtetest. Koondamise plaanid on vähem kui ühel protsendil ettevõtetest.

Seejuures plaanib järgneva kuue kuu jooksul palka tõsta 13% Eesti, 31% Läti ja 37% Leedu ettevõtetest.

„Tööandjate konservatiivne palgapoliitika koos jätkuvalt kõrge nõudlusega uute töötajate järele võib tekitada 2013. aastal suuremat tööjõu liikuvust. Tööandjad peaksid konkurentsis püsimiseks mõtlema sellele, kuidas töötajaid enda juures hoida ning milliseid motivatsiooniinstrumente lisaks palgale veel saaks rakendada. Samuti muutub üha olulisemaks potentsiaalsete uute töötajate suunal tehtav kommunikatsioon ja kogu värbamisprotsessi oskuslik läbiviimine,“ tõi Vahur välja.

Eestis on võrreldes aasta tagusega pisut langenud ettevõtete protsent, kes planeerivad töötajaid värvata – eelmisel aastal plaanis järgneva kuue kuu jooksul uusi töötajaid palgata 45% tööandjatest, sel aastal aga 40% tööandjatest. Seejuures aga on kasvanud inimeste hulk, keda tööandjad planeerivad värvata. Suurim tõus on aset leidnud 5-9 töötajat värvata planeerivate ettevõtete osas, keda on eelmise aasta 5% asemel sel aastal 10%.  

69%     kavatseb värvata 1-2 töötajat

12%     kavatseb värvata 3-4 töötajat

10%     kavatseb värvata 5-9 töötajat

3%       kavatseb värvata 10 või enam töötajat

6%       ei tea veel, mitu töötajat planeerib värvata

Eesti tööandjad tõid küsitluses peamiste värbamise põhjustena välja mahtude või organisatsiooni kasvamise (50% juhtudel), eelmise töötaja lahkumise (28% juhtudel) ning töötaja lapsehoolduspuhkusele suundumise (4%).

„Valdavalt valitseb tööandjate seas optimistlik suhtumine tulevikuarengutesse – seda ilmestab 50% tööandjate kavatsus palgata uusi töötajaid tulenevalt mahtude või organisatsiooni kasvamisest,“ kommenteeris värbamise põhjuseid CV-Online’i turundusjuht Heikko Gross.

Eestis planeerib järgneva 6 kuu jooksul protsentuaalselt enim tööandjad tööjõudu palgata energeetika, turunduse ja reklaami, transpordi ja logistika, tootmise ning jaekaubanduse valdkonnas. 

„Seejuures on CV-Online’is üldiselt veerandi võrra enam tööpakkumisi kui oli samal ajal aasta tagasi novembris. Kokku on CV-Online’is ligi 10 000 tööpakkumist üle Baltikumi. Seega statistika pinnalt vaadates, peaks praeguse seisuga tööotsijate jaoks olema lihtsam tööle saada kui aasta tagasi,“ hindas Gross olukorda.

Hea teada:

CV-Online’i poolt novembris alguses läbi viidud küsitlusele vastas üle 250 tööandja üle Eesti, üle 200 tööandja Lätis ning üle 300 tööandja Leedus ehk Baltikumis kokku üle 750 tööandja.

Autor: Tiive Murdoja, Alyona Stadnik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700