15. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas lõpetada enese võrdlemine teistega?

Töötades aastaid nõustajana inimestega olen aru saanud, et võrdlemine (hinnangulisus) on kõikidele inimestele omane loomulik tegevus. See võib olla absoluutselt neutraalne vaevumärgatav sarnasuste ja erinevuste otsimine.

Selline võrdlemine on meile olemuslikult omane ja sageli ka arukas. Kui teise inimese muljetavaldavus inspireerib, siis on võrdlemine enda jaoks produktiivne. Takistavaks kujuneb see juhtudel, kui tõmbab üles kadeduse ja armukadeduse mürgised emotsioonid. Sellistel juhtudel hakatakse enese üle kohut mõistma nähes end teistest paremana või halvemana. Ilma võrdlemiseta kadedus ja armukadedus ei eksisteeriks. Huvitaval kombel on levinum tunda ennast halvemini võrreldes nendega, kel on “rohkem”, kui tunda tänutunnet võrreldes nendega, kel on “vähem”.    

Oleme hinnangunarkomaanidest ühiskond

Algab see esimesest elupäevast. Imikuid võrreldakse teineteisega. Kes on nutikam, armsam, küpsem? Seejärel tuleb lasteaed. Mulle meenuvad mängud lasteaias, kus võidab see, kes on kiirem, parem, tugevam jne. Juba sellises vanuses leiavad lapsed sihtmärgiks kellegi endast erinevama, sageli nõrgema ja ebakindlama, ning hakkavad norima. Koolis on juba põhimõtteliselt väljakujunenud “tugevad” ja “nõrgad”. Siit edasi kandub hinnanguline võrdlemine rasside, sugude, edukate-vähemedukate, ilusate-koledate, võimekate-võimetute, rikaste-varatute jne jne vahel. Enese võrdlemine teistega tekitab sideme sõpruskondade, kampade, sarnaselt meelestatud huvigruppidega liitumiseks. See annab võimaluse kindlate väärtuste väljakujundamiseks. Teisisõnu kuulumine gruppidesse annab teatava väärtuse. Kuid nendes ühendustes kehtivad džungliseadused: kui ennast teistest ülespoole ei sea, siis pole sind olemas (või oled nähtamatu).

Tugev enesehinnang kasvab lihtsalt olles sina ise

Enese võrdlemine teistega tuleb madalast enesehinnangust (loe: eneseväärtustamisest) ja usu puudusest oma isikliku unikaalse elutee suhtes. Vaimses mõttes oma elutee võrdlemine teistega on justkui õunte ja apelsinide võrdlmine omavahel.  Miks?  Sinu elu on selgelt kujundatud su oma kasvamiseks. Iga inimene, keda oma teel kohtad,  iga olukord, milles viibid, pakub väljakutseid tugevamaks saamiseks, armastusväärsemaks kujunemiseks, enesekindluse kasvamiseks, arenguks. Püüa olla tänulik kõikide õnnistuste eest: nii tõkete, kui rõõmu. See elu, mis sulle antud, on pärand. Enesekindluse saavutad vaid aktsepteerides seda pärandit koos kõigega, mida see kaasa toob. See, millisel viisil veedad oma aega selles elus, on sinu teha. Milleks siis raisata seda võrdlemise peale? Relistlikult võttes sa niikuinii teed seda hoolimata kõigest. Me kõik teeme. Kuid püüaks siis suunata oma pilgu enesele, et ehitada tugevamat enesehinnangut, et olla emotsionaalselt vabam.

Lõpeta võrdlemine, ehita selle asemel enesekindlust

Järgmine harjutus aitab pöörata umber kadeduse ja armukadeduse. Mida enam seda praktiseerid, seda kergemaks see muutub. Lõpeta võrdlemine, ehita selle asemel enesekindlust.

· Vali üks inimene, kelle suhtes tunned kadedust või armukadedust. See näiteks võib olla mõni kolleeg, või mõni sugulane, kellega on raske toime tulla. Loo sellest inimesest oma testjuhtum enne, kui jätkad nende emotsioonide transformeerimist teistega.

· Käitu harjumuspärasest erinevalt. Praktiseeri kadeduse ja armukadedusega toimetulekut sihipäraselt kasutades alandlikkust ning teadlikult vältides võrdlemist, isegi juhul, kui teine inimene seda provotseerib. Näiteks selle asemel, et niheleda ja kokku tõmbuda oma töökohal sel ajal kui ülemus kiidab kolleegi, tunnusta omalt poolt teda samuti suurepäraste ideede eest. Püüa mitte toita enese “…aga mina…” tunnet. Selle asemel, nagu vägev võrdne, lisa mõned head ideed, mitte lastes kehval enesehinnangul üle lainetada.

Loomulikult on sul õigul olla pahane oma ülemuse eelistuse üle, kuid alandlik ja enesekindel lähenemine hakkab olukordi parandama. Eluga ülihästi toimetuleva sugulase juhtumi puhul praktiseeri teadlikult enesele ütlemist “ma ei võrdle”. Too oma tähelepanu fookus sellele mis sul on sellist mis teeb sind õnnelikuks/rõõmsaks.

· Anna teistele seda mida kõige enam endale ihkad. Kui soovid, et sinu tööd tunnustatakse, siis tunnusta teiste tööd. Kui soovid saada armastust, jaga seda. Kui soovid edukat karjääri, siis aita teiste karjääril õitseda. Mida annad, seda saad. Selline on meid ümbritseva maailma energeetilis-dünaamiline muster. 

· Õpi positiivsetest momentidest. Too oma tähelepanu ära sellelt, mida tajud puuduvat ning keskendu enesetäiustamisele. Yoko Ono ütles: “Transformeeri kadedus imetluseks ja see, mida imetled, saab osaks sinu elust”. Imetlusväärne kreedo, mille järgi elada.

· Soovi oma rivaalile parimat. Isegi kui seda on raske teha, proovi ikkagi. See aitab pöörata negatiivsust sinu umber positiivsemaks.   

Nende meetodite järgimine aitab sul tuua oma pilgu teistelt iseendale. Asja iva on keskendumine tänulikkusele selle eest, mis meil juba olemas on, teiste jälgimise tulemusel oma puuduste analüüsimise asemel. Emotsionaalseks vabaduseks saab pidada seda, kui arendame enese vastu hoolivat kaastunnet pideva mahamaterdamise asemel. Tunnusta ennast. Austa ennast. Kui sa ise seda ei tee, siis ei tee seda mitte keegi ei sinu eest ega sinu suhtes. Ammuta enesekindlust oma saavutustest tulemaks toime kadeduse ja armukadedusega. Alandlikkuse praktiseerimine ja võrdlemise vältimine võimaldab sul ehitada soovitud enesehinnangut. See annab sulle võimaluse kogeda suhteid, mis on kas armastavad või kurnatud pidevast kaitsmisest.

Loe lisaks www.teraapia.com

Autor: Elina Kirt, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700