Autor: Tiive Murdoja • 16. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööst põhjustatud haigestumine annab märku töökorralduse puudustest

Kolmanda kvartali jooksul registreeris Tööinspektsioon ligi 1000 tööõnnetust, mida on kümnendiku võrra rohkem kui mullu samal ajal. Samuti registreerisid tööinspektorid 36 kutsehaigestumise ja tööst põhjustatud haigestumise juhtumit, mida on kolmandiku võrra vähem kui möödunud aastal.

Tööinspektsioon registreeris kolmandas kvartalis 998 tööõnnetust, lisaks on täpsustamisel veel 65 õnnetusjuhtumi asjaolud. Neist 841 olid kerged, 155 lõppesid raske kehavigastusega ning kahe tagajärjeks oli töösurm. Võrreldes 2011. aasta III kvartaliga on registreeritud tööõnnetuste arv kasvanud ligi 10%.

„Tööõnnetuste vältimiseks peavad hoolsad olema nii tööandjad kui ka töötajad. Eriti peaks tähelepanu pöörama uutele kolleegidele. Kui nad teevad midagi ohtlikul viisil, siis tuleks reageerida,” rõhutab Tööinspektsiooni töökeskkonna osakonna juhataja Rein Reisberg.

Kolmandas kvartalis registreeris Tööinspektsioon 32 tööst põhjustatud haigestumist ja 4 kutsehaigestumise juhtumit. Sealhulgas diagnoositi haigestumine näiteks õmblejatel, lüpsjatel ning erinevate masinate ja seadmete juhtidel. Haigestumiste arv on kolmandiku võrra langenud võrreldes mullu sama ajaga, kui tuvastati 55 haigestumist.

Ka käesoleval aastal võib haigestunuid tegelikult olla rohkem, kuid mõned neist püüavad töökoha kaotamise hirmus oma haigusi varjata. „Hoolimata haigustest töötavad inimesed edasi, hambad ristis. Ent pikemas perspektiivis on selle tagajärjeks töövõimetus,” ütleb Tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist Silja Soon.

Kutsehaiguse diagnoosimise puhul ei tohi töötaja jätkata töötamist tingimustel, mis viisid tervisekahjustuseni: kui tööandja ei leia talle sobivat tööd, siis peab haigestunu lahkuma. Töötaja saab nõuda tööandjalt hüvitist kutsehaigusest tingitud töövõimekaotuse eest ning kui pooled ei jõua omavahel sõbralikult kokkuleppele, siis lahendab vaidluse kohus.

Tööst põhjustatud haigestumise diagnoosimisega ei kaasne tööandjale finantskohustusi. Näiteks kui inimesel on küünarliigese piirkonnas põletik, siis see võib olla põhjustatud korduvatest liigutustest. Töötervishoiuarst selgitab välja töö täpse iseloomu, näiteks liigutuste arvu ajaühikus ja käele mõjuva raskuse, hindab seost töökeskkonnaga ning saab diagnoosida tööst põhjustatud haigestumise. Kui ettevõttes on sama tööd tegevatel inimestel sarnaseid tööga seotud tervisehäireid, on ilmselge, et peab tegema muudatusi töökeskkonnas või -korralduses.

„See on  märk, mida ei peaks pelgama,” kinnitab töötervishoiuarst Evelyn Aaviksoo. „Kui ma tervisekontrolli käigus diagnoosin inimesel tööst põhjustatud haigestumise, siis peaks see andma tööandjale märku, et töökorraldus või -tingimused ei sobi inimesele. Sel juhul peaks kas muutma inimese tööülesandeid või parandama töötingimusi.”

Loe lisaks Tööinspektsiooni veebilehelt www.ti.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700