Töö on tulemuslikum sobivas töökeskkonnas

Ettevõtetele, kes sooviksid muuta büroo sisekujundust, soovitab Impro OÜ sisearhitekt Kristiina Voolaid kõigepealt vastata küsimusele, kas praegune lahendus toetab organisatsiooni tööd ja kas kujundus on organisatsiooni nägu.

„Kui üks neist küsimustest saab eitava vastuse, tuleks tõsisemalt hakata vajadusi kaardistama ja analüüsima. Kontori kujunduse muutus ei saa olla emotsionaalne otsus, vaid pikalt kaalutletud majanduslik, keskkondlik ja turunduslik otsus,” selgitas Voolaid.

Mingist hetkest hakati büroosid kujundama nö avatud kontoriteks, kuidas planeeritakse büroodes ruumipaigutust täna?
Avatuse on tinginud ikkagi vajadus, mitte trendid. Kõik organisatsioonid, kus tehakse muutus äärmiselt suletud (kabinetsüsteem) pinnalt avatumale, kohtavad töötajate vastuseisu. Aga see ei ole ainult Eesti nii, on ka mujal maailmas. Muudatused ikka hirmutavad inimesi.
Avatud büroo sobib ettevõtetele ja organisatsioonidele, kus on oluline pidev ja kiire info vahetus ja/või pidevad struktuurimuudatused. Tihti juhtub see, et eile ei osatud ettegi näha seda situatsiooni, mis organisatsioonis on täna. See tähendab, et on planeeritud küll mingisugune kasv (töötajate osas), aga see kasv võib olla oodatust suurem või hoopis teises üksuses. Sel juhul on hea, kui büroopinda saab kiiresti ja väheste kulutustega ringi organiseerida.

Kuidas avatud büroos tagada see, et inimesed tõesti töötada saaksid ja  "segajaid" vähendada?
Avatud büroo ei ole suur ruum, kus lihtsalt seinad on vahelt lõhutud. Avatud büroo projekteerimine on palju keerulisem ja detailirohkem kui kabinetsüsteem. Tähelepanu tuleb pöörata peamistele käiguteedele ja nende asetusele. Kindlasti vajab lahendamist akustika. See on lausa kuritegelik, et pidevalt see „pisiasi“ kahe silma vahele jäetakse või ei peeta seda piisavalt oluliseks. Lisaks laudadele-toolidele-kappidele on olemas ka eri tüüpi vaheseinad, tekstiilid, taimed ja palju muud, mida ruumi organiseerimisel kasutada.

Kui Sa käid büroodes, siis mis Sul jääb silma positiivse ja negatiivse poole pealt?
On ettevõtteid, kus tähelepanu on töötajatele pööratud ja üritatakse töökeskkonnaga lisaväärtust luua. Minu jaoks on negatiivne, kui kontori kujundus on pelgalt esteetilise mõõtmega.

Millega töötajad sisekujunduses enim rahul ei ole, mida tavaliselt muuta tahetakse?
Rahul ei olda väikeste asjadega, aga et neid muuta, on vaja muuta suurt pilti - kogu süsteemi.

Millised värvilahendused soodustavad töö tegemist?
Päris nii ei saagi öelda. Nii palju, kui on inimesi, on ka eri stimulaatoreid ja rahustajaid. Aga neutraalne, rahulik ruum, on alati soodsaks töökeskkonnaks. Pigem võib soodustada hea valguslahendus ja head akustilised lahendused.

Kui palju büroo sisekujundus mõjutab töötajate töötulemuslikkust, on saab seda hinnata?
Seda hinnatakse. Suured organisatsioonid teevad ikka oma töötajate hulgas rahulolu küsitlusi. Oluline pole hinnata sisekujundust esteetilises plaanis, sest maitsed on erinevad, vaid kontori kujunduse põhimõtet. Töö on tulemuslikum, kui on olemas sobiv kontori töökeskkond, piisav arv nõupidamiste ruume või nurki, mugavad IT-lahendused. Hästi peavad olema lahendatud ka tehnilised osad: küte, ventilatsioon ja jahutus.

Sisekujunduse teemal natuke jõulujuttu ka. Kuidas kaunistada bürood pühade puhul ja kas üldse kaunistada?
Jõulud on nii kommertsialiseerunud ja vaatavad alates novembri lõpust vastu igal sammul: poes, tänaval, telekas. Mina soovitaks kontori jõulukujundusse suhtuda pigem tagasihoidlikult: väike kimp või küünal vastuvõtu laua nurgal on minu jaoks juba piisav.  Jõulud on ikkagi kodune püha. 

Osale arutelus

 • Tiive Murdoja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine