3. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas pühadekulud kontrolli all hoida?

Detsembris kipuvad väljaminekud olema tavapärasest suuremad. Selleks, et pühad sinu rahakotti suurt auku ei tekitaks, on viimane aeg koostada ülevaade oma detsembri tuludest ja kuludest, sest see aitab kulud kontrolli all hoida.

Alusta kuu eelarve tegemisest

 

Pane kirja detsembri jooksul ees ootavad vältimatud väljaminekud – teenuste arved, laenu- ja liisingumaksed, samuti kulud toidule, transpordile, hobidele jne. Kui kulud kirjas, võrdle summat oma tuludega ja saad teada, kas ja kui palju sul pühadeostudeks raha üle jääb. Eelarve mugavamaks koostamiseks saad kasutada pere-eelarve vormi.

Edasi saad hakata planeerima jõulude ja aastavahetusega seotud kulutusi, vastavalt sellele, kui palju eelarves raha üle jäi või plaanid kulutada hoopis varem kõrvale pandud säästudest teatud summa. Aastalõpu kulude arvestamiseks on mugav kasutada spetsiaalset aastalõpu eelarve vormi, kus on üles loetletud paljud pühadega seonduda võivad väljaminekud alates kingitustest ja jõulukaartidest, lõpetades kontserdipiletite, pidude ja peoroogadele kuluva rahaga. Kirja tasub panna ka väiksemad ostud, näiteks postmargid jõulukaartide saatmiseks või pakkepaber. Mõtle sellelegi, kas mõned kingitused või kodukaunistused saaksid ise valmistada, mitte poest osta. Detailse jõuluostude nimekirja koostamine aitab sul vältida emotsioonioste ning ülekulutamist.

Ole laenuvõtmisega ettevaatlik

Kui tundub, et raha napib, võib krediitkaart või järelmaks tunduda hea lahendus, kuid sellega tasub olla ettevaatlik. Enne laenuraha eest kingituste või aastalõpureisi ostmist mõtle järele, kas sulle on jõukohane krediitkaardiga kulutatud summad tagasi maksta või tasuda järgmise aasta jooksul igal kuul järelmaksu.

Kuna nii krediitkaardi kui ka väikelaenu või järelmaksu eest tuleb tasuda intressi, arvuta, kui palju kallimaks sulle ostetu seetõttu läheks. Näiteks kui võtad aastaks 500 eurot väikelaenu 20% aastaintressiga, pead kokku tagasi maksma 600 eurot pluss lepingutasu. Pankade pakutavate väikelaenude, tarbimislaenude ja järelmaksu tingimusi saad võrrelda võrdlustabelis. Kindlasti ei tasu mõeldagi SMS-laenu võtmisele, kuna selle intress on väga kõrge.

- Kasuta eelarve koostamiseks pere-eelarve vormi.

- Jõulukulude kirja panemisel aitab aastalõpu eelarve vorm.

 

 

 

 

 

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700