11. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Senine arvete tasumise süsteem muutub järgmisel aastal

Järgmise aasta jooksul arendavad pangad arvete tasumiseks mõeldud otsekorraldusteenuse e-arve püsimakseteenuseks, mis toob ettevõtetele kaasa täiendavaid arendustöid.

Täna Eesti Pangas toimunud maksekeskkonna foorumil arutasid keskpanga, pangaliidu,  rahandusministeeriumi ja turuosaliste esindajad, kuidas ja millised muudatused eeloleval aastal otsekorralduste ja tavamaksete osutamises ellu viiakse, et need vastaks ühtsetele üleeuroopalistele SEPA (Single Euro Payments Area) tingimustele, teatas Eesti Pank.

Seoses sellega arendavad pangad arvete tasumiseks uut e-arvel põhinevat makseteenust. Muutused teostatakse pankade ja ettevõtete poolt, inimene selleks midagi tegema ei pea.

Alates veebruarist 2014, mil hakkavad kehtima ühtsed üleeuroopalised maksetingimused, peavad pangad lõpetama otsekorraldusteenuse pakkumise praegusel kujul ja nii arendatakse riigisisene otsekorraldusteenus tuleva aasta jooksul e-arve püsimakseteenuseks. Eraisiku jaoks on tegemist automaatse muutusega, kuid mõnevõrra muutub teenuse sisu, mille kohta annavad pangad oma klientidele aegsasti infot.

Tavamaksete osas eraisikutele suurt muutust ei tule, maksete tegemisel tuleb ainult alates 2014. aasta algusest hakata kasutama oma senist kontonumbrit rahvusvahelisel (ehk IBAN) kujul.

Ettevõtetele ja avaliku sektori asutustele toob muutus kaasa täiendavaid arendustöid, sest 2014. aasta alguseks tuleb uuendada raamatupidamistarkvara ja täiustada arvete esitamist, et tagada maksete ning e-arvete võimalikult mugav edastamine panka. Järgmise aasta esimese kvartali jooksul annavad pangad oma klientidele juhiseid, kuidas ja milliseid muudatusi ellu viia. Küsimuste korral või täpsema info saamiseks palume ühendust võtta oma pangaga.

Lisaks eelnevale hakatakse inimestele tulevikus uue teenusena pakkuma piiriülest SEPA otsekorraldusteenust, mis tähendab, et inimesel on rohkem võimalusi Eestist väljapool tarbitud teenuste eest tasumiseks. SEPA otsekorraldusteenuse pakkujad selguvad turukonkurentsis ja sõltuvalt klientide nõudlusest.

Autor: Tiive Murdoja, Kristi Malmberg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700