18. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank lisas elu- ja laenukindlustusele uue püsiva töövõimetuse kaitse

Alates 18. detsembrist 2012 hakkas Swedbank Life Insurance SE pakkuma elu- ja laenukindlustuse lepinguid uutel tingimustel. Edaspidi sisaldub lepingutes uus püsiva töövõimetuse kindlustuskaitse ning meeste ja naiste kindlustusmaksed ühtlustuvad.

Uus püsiva töövõimetuse kindlustuskaitse

„Kui seni maksti püsiva töövõimetuse korral hüvitist vaid siis, kui invaliidsus oli tekkinud õnnetusjuhtumi tagajärjel, siis uus, laiendatud kaitse kehtib ka juhul, kui töövõimetuse on põhjustanud haigus,” märkis Swedbank Life Insurance SE juhatuse liige Mihkel Mandre.

Uus püsiva töövõimetuse kindlustuskaitse kehtib väga raske tervisehäire korral, mis mõjutab inimese füüsilisi või vaimseid võimeid. Hüvitise väljamaksmise aluseks on sotsiaalkindlustusameti poolt määratud püsiv töövõimetus määraga 90–100%, kui hinnang on antud vähemalt üheks aastaks. Üldjuhul on püsiva töövõimetuse kaitse võrdne elukindlustussummaga. Püsiva töövõimetuse hüvitise väljamakse järgselt lõpeb nii püsiva töövõimetuse lisakindlustusleping ning ka elukindlustusleping.

„Seda lisakindlustuskaitset on meie kliendid oodanud, sest raskeid invaliidsusjuhtumeid põhjustavad eelkõige haigused. 2011. aastal oli 18–60-aastaste surmajuhtumeid Eestis 2651, püsiv töövõimetus (90–100%) määrati esimest korda 1687 juhtumil. Levinuimad põhjused olid halvaloomulised kasvajad, vereringeelundite haigused, psüühika- ja käitumishäired ning vigastused ja mürgistused. Samal ajal tuleb teadvustada, et mitmed n.ö keskmise raskusega vigastused, kuhu võis laieneda varasem õnnetusjuhtumi invaliiduskaitse, jäävad uue kaitse alt välja,” selgitas Mandre.

Soost sõltumatu hind

Uutele lepingutele hakkab kehtima ka ühtne, kindlustusvõtja soost sõltumatu hind. See tuleneb meeste ja naiste võrdse kohtlemise põhimõttest ja Euroopa Liidu direktiivist 2004/113/EÜ ning on kohustuslik kogu kindlustussektorile. Seni sõlmitud lepingute tingimused ja maksed jäävad samaks. Uued lepingud, mis sisaldavad nii surmajuhtumikaitset kui ka uut püsiva töövõimetuse kaitset, on oma hinnatasemelt seniste meeste ja naiste õnnetusjuhtumi invaliidsuskaitsega lepingute keskmised. Samas on soopõhine hinnaerinevus olnud Swedbanki kindlustuslepingute puhul ka seni suhteliselt väike, näiteks maksis 30 000 € suurune varasem laenukindlustus 35-aastasele mehele 15,07 € ja naisele 11,62 € kuus. Uus, ühtne hind koos uuendatud kaitsega on sama näite puhul 12,97 € kuus.

Selleks, et välja selgitada, kui hästi on pere kaitstud ootamatuste vastu soovitab Swedbank kasutada turvakapitali kalkulaatorit. Tegu on lihtsa valemiga, mille loogika on sarnane kehamassi indeksi arvutamisele. Igaüks, kes teab oma igakuise sissetuleku, säästude ja laenude suurust, saab välja arvutada optimaalse kindlustuskaitse suuruse.

Loe lisaks Äripäeva teemaveebist raamatupidaja.ee.

Autor: Juuli Laanemets, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700