Autor: Tiive Murdoja • 27. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soovitus palgatöötajale: vähenda oma tulumaksu

Palgatöötajad ei võta oma maksukoormuse vähendamiseks midagi ette, kuigi selleks on juba aastaid olemas igati legaalne ja tulevikku kindlustada aitav võimalus, kirjutab Äripäeva börsitoimetuse juht Raivo Sormunen.

Tavalisel palgatöölisel pole kuigi palju võimalusi oma maksukoormust kergendada. Kõik teavad, et tulumaksuvabastuse saab koolituskulude ja eluasemelaenuintresside pealt, seda ma rõhutama ei hakka. Küll aga on täielikult unarusse jäetud kolmas pensionisammas, kuhu võib tulumaksuvabalt investeerida kuni 15 protsenti sissetulekust.

Sisuliselt tähendab see võimalust alandada oma tulumaksukoormust 21 protsendilt 17,85 protsendile. Kui siit veel maha võtta maksuvaba tulu enda kui laste pealt (alates teisest lapsest) ning maksutagastused eluasemelaenu intresside, koolituskulude ja annetuste pealt võib keskmise palgaga inimene viia oma tulumaksukoormuse vähem kui 10 protsendini maksustavast tulust.

Kui teise pensionisamba fondidesse on hetkel kogunenud ligi poolteist miljardit eurot, siis kolmandasse sambasse napp 0,1 miljardit eurot. Arvestades tulumaksusoodustust võiks aga kolmanda samba potentsiaal olla kohustuslikust pensionisüsteemiks teoreetiliselt aga kaks ja pool korda suurem ehk vabatahtlikes pensionisamba fondides võiks olla teoreetiliselt praeguseks kogunenud umbes 5 miljardit eurot ehk 50 korda praegusest enam. Arvestades, kuidas inflatsioon pangakontodel olematut intressi sööb, on olukorra parandamiseks hetkel väga õige aeg.

Soovitaksin koguda kolmanda samba fondidesse perioodiliselt (kas igas kuus või kvartalis), vältimaks võimalust, et osakuid ostetakse vaid kõrgel majandusbuumi harjal ning jäetakse ostmata siis kui „veri on tänavatel“ ehk kui osakute hinnad on madalaimad. Pealegi on perioodiline investeerimine ka sama „valutu“ kui maksed II pensionisambasse. Neid me sisuliselt ei märkagi, kuna raha liigub automaatselt kontolt osakutesse.

Aasta viimastel päevadel soovitaksin kasutada kolmandasse sambasse investeerimiseks arvelduskontol seisvat ja ostujõudu kaotavat raha. Tean inimest, kes võtab kolmanda samba investeeringute sissemakseks aasta lõpus isegi laenu. Kui õnnestub saada lühiajaliselt odava intressiga laenu, on seega täitsa mõistlik lahendus. Kevadist tulumaksutagatist võiks sel juhul kindlasti kasutada laenu tagasimaksmiseks. 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700