7. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Büroo: äripindade üürid tõusevad 20%

Alanud aastal kasvab pealinna kinnisvaraturg kümnendiku võrra, äripindade üüre aga ootab kuni 20% kallinemine, ennustab kinnisvarabüroo 1Partner juht Martin Vahter.

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul põhjustas detsembri 26%ni ulatunud tehingute hulga ja maksumuse languse tööpäevadele sattunud pühad. “2013. aastal mõjutab kinnisvaraturgu maamaksu osaline kadumine ning elektrihinna tõus. Esimene teeb turu loiumaks, teine tegur mõjutab tasakaalustavalt inimesi jälle sobivamat eluaset otsima. Kui liita valemile pankade jätkuvalt ülisoodsad laenutingimused, siis ootan tänavuseks turukasvuks sarnaselt viimasele kahele aastale kümme protsenti,” ütles Vahter.

Vahteri kinnitusel toimis eraisikute üüriturul suurem tõus ära ning 2013. aastal hinnad oluliselt ei muutu. “Samas on pea märkamatult toimumas äripindade üürimäärade paarikümneprotsendiline tõus, sest majanduslanguse ajal tehtud odavate lepingute tähtajad hakkavad lõppema,” lisas Vahter.

Tallinna korterite keskmine ruutmeeter maksis detsembris 1128 eurot, mis on kaks protsenti rekordilisest novembrist madalam. 2011. aastaga võrreldes maksis korteri pinnaühik 6,2% enam. Kalleim Tallinna korter müüdi detsembris 381 000 ja odavaim 6000 euro eest, vahendas Vahter maa-ameti statistikat.

Hoonestatud elamumaa kinnistuid müüdi detsembris Tallinnas üheksa, mis on kümne võrra vähem kui eelmisel kuul. Kalleim elumaja võõrandati 380 000 ja odavaim 3450 euro eest.

Detsembris müüdi 17 hoonestamata elamumaa kinnistut, mis on kolme võrra rohkem kui novembris. Kalleim krunt võõrandati 310 000 ja odavaim 10 000 euro eest.

Autor: Rivo Sarapik, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700