21. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jää mugavustsooni!

Paljud meist on ilmselt tormanud tegema ebamugavaid ja –meeldivaid tegevusi, juhindudes mantrast „välja mugavustsoonist!“. Siin on aga üks teine võimalik vaatenurk.

Gallup küsis 198 000 töötajalt (36 ettevõtet, 7939 äriüksust) järgmise küsimuse: „Kas sul on võimalus igapäevaselt oma töös teha seda, mida oskad kõige paremini?“. Nendes üksustes, kus oli rohkem positiivseid vastuseid, oli väiksem tööjõuvahetuvus, suurem kasum ning kliendirahulolu. See ilmselt ei ole üllatus.

Üllatab aga see, et eelpooltoodud küsimusele vastasid ainult 20% vastanutest, et on sellega täiesti nõus.

 

Ootamatu on ka, et mida pikem on inimese karjäär samas ettevõttes ning mida kõrgemal positsioonil ta on, seda väiksem on tõenäosus, et ta enda meelest saab igapäevaselt kasutada oma tugevusi. Buckingham ja Clifton tulid selliste tulemuste põhjal järgmisele järeldusele: enamus organisatsioonide personaliarendamine põhineb valele oletusele – nagu oleks personali suurim arengupotentsiaal tema nõrkustes. Suur osa ülesannete ja vastutuse jaotamisi toimub põhinedes ”nõrkuste tugevamaks arendamise” argumendile.

Peaaegu igaüks puutub selle mõtteviisiga kokku, kui talle müüakse ideed teha asju või õppida midagi uut, mis ei tundu talle tegelikult omasena. Süütunnet tekitavad võlusõnad on: ”Me kõik peame  õppima tegutsema mugavustsoonist väljaspool!”. Ja edasi jõuabki inimene kursile, projekti või lausa uude ametisse, mis tegelikkuses ei innusta teda mingil moel.

Buckingham ja Clifton järeldavad samuti, et inimese suurim arengupotentsiaal seisneb tema tugevustes. Just tema innustuse- ehk mugavuspiirkonnas. Uusi väljakutseid tuleb kindlasti aeg-ajalt otsida, aga teha seda hoopis inimese isikliku tööinnu piires.

Tõenäoliselt oled innovatiivsem, tõhusam, edukam ja tervem, kui tegutsed kasutades oma tugevusi ning tunned ennast mugavalt!

Loe lisaks www.novi.ee.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab Novi Arengukeskus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700