Autor: Tiive Murdoja • 23. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas pidada edukalt palgaläbirääkimisi?

Igaüks soovib saada oma töö eest väärilist palka, kuid tihti võivad palgaläbirääkimised kujuneda päris keeruliseks. Tihti on põhjuseks küsimisoskus ehk selle puudumine.

Kui ollakse otsustanud, et järgmisest kuust peab palk tõusma 10%, siis aitab  palgaläbirääkimisteks ettevalmistumisel veenva argumenteerimise oskus.

Äripäeva uudistetoimetuse juht ja veenva argumenteerimise koolitaja Aivar Hundimägi jagas sekretäride konverentsil oma kogemusi ja praktilisi nõuandeid edukateks palgaläbirääkimisteks.

Selleks tuleb võtta tühi paberileht ning jagada see pikuti pooleks. Esimese veeru päisesse teha plussmärk ja teise veergu miinusmärk. Seejärel hakata mõtlema palgatõusu poolt- ja vastuargumentidele.

 

Plusspoolele märgi argumendid, mille abil veenda ülemust oma seisukohaga nõustuma. Kui argumentide leidmisega hätta jääd, küsi nõu kolleegidelt.

Samal ajal tuleb mõelda, mis võivad olla põhjused, miks juht ei ole nõus sinu palka tõstma ja pane juhi võimalikud vastuargumendid miinuspoolele kirja.

Selleks, et olla palgaläbirääkimistel veenev, tuleb keskenduda sellele, mis sai kirja miinuspoolele ehk juhi võimalikele vastuargumentidele. Ei ole mõtet rääkida juhile sellest, kui head tööd on tehtud, kui tubli on oldud jne. Juht kuulab sind viisaka inimesena tõenäoliselt ära, aga temal on hoopis teised põhjused, miks tal ei ole võimalik palgatõusuga nõustuda.

Viga tehakse ettevalmistusel tavaliselt sellega, et enda plusspoolele märgitud argumendid tunduvad alati väga lähedased ja veenvad ning ei vaevuta mõtlema teisepoole vastuargumentidele. Oluline on panna ennast juhi rolli ja püüda ette mõelda, mis võib olla see põhjus, miks ta ei saa sinu palka tõsta ja läbirääkimistel näidata, et teisepoole põhjendused ei ole veenvad (kui see on nii).

Kui eelnev kaardistamine on enne läbirääkimisi tehtud, tuleb mõelda oma nõrkustele - kuidas võib juht sind ümber veenda või survestada.

Veenva argumenteerimise olulisemad etapid

Kellegi veenmiseks ja kokkuleppele jõudmiseks tuleb:

• kirjeldada lühidalt oma seisukohta,

• esitama veenvalt oma argumendid (soovitavalt esimesena üks tugevam argument, kõige tugevam argument jätta lõppu ja vahepeal esitada mõned võimalikud teisepoole argumendid, mis on sinu seisukohale vastu ning selgitada, miks teisepoole argumendid ei ole veenvad),

• lõpptulemusena pakkuda välja lahendus või kompromiss, mis järgneb vastaspoole mittenõustumisel.

Kui juht on alguses palgatõusu vastu, siis korraliku eeltöö ja veenva argumenteerimise abil jõutakse läbirääkimiste tulemusel vähemalt kuldsele keskteele.

Isegi kui seekord ei jõutud juhiga palgaläbirääkimistes loodetud tulemuseni, on juht nüüd ootustest teadlik ja nõustub tõenäoliselt kokku leppima uue aja vestluse kordamiseks.

* Eelmisel nädalal sekretar.ee lugejate seas läbiviidud küsitluses selgus, et 38% lugejatest jääb 2013.aastal palk samaks, 33% ei tea veel, kas palk tõuseb, 23% lugejatest väitis, et nende palk tõuseb ja 8% märkisid vastusevariandina muu.

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700