Autor: Tiive Murdoja • 23. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA ootab ettevõtetelt maksusoodustuste infot

Maksu- ja tolliamet (MTA) ootab äriühingutelt ja asutustelt 1. veebruariks maksusoodustustega seonduvat informatsiooni, et tulumaksu tagastamine klientidele toimuks kiirelt.

Asutused, millele tehtud kulutusi võib maksumaksja oma tuludest maha arvata (koolitajad, pangad, kindlustusseltsid jne), peavad maksuhaldurile 1. veebruariks esitama info maksumaksjate poolt tehtud kulutuste kohta. Vajalikud andmed tuleb edastada elektrooniliselt INF-deklaratsioonil. MTA kannab need andmed maksumaksjate eeltäidetud tuludeklaratsioonidele.

MTA teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde: „Kui andmeid maksuhaldurile ei esitata või neis on vead, siis on andmed vigased ka füüsilise isiku eeltäidetud deklaratsioonil ja seetõttu on takistatud enammakstud tulumaksu kiire tagasisaamine.“

„Et tagada kiire tulumaksu tagastus ja vältida kulusid tõendavate dokumentide esitamist paberil, palume äriühingutel ja asutustel olla informatsiooni edastamisel täpsed,“ lisas Udde.

Deklaratsiooni INF 4 (kingitused, annetused) saab ridahaaval sisestada või laadida CSV-failist, deklaratsiooni INF 3 (koolituskulud) saab ridahaaval sisestada ja laadida kas CSV- või XML-failist. Deklaratsioone INF 2 (eluasemelaenu intressid), INF 5 (kogumispensioni maksed) ja INF 6 (vabatahliku pensionifondi osakud) saab laadida ainult XML-failist. Üle 10-realisi INF-deklaratsioone saab esitada ainult läbi e-maksuameti/e-tolli.

Juhul, kui täiendava kogumispensioni kindlustusmakseid või vabatahtliku pensionifondi osakute soetamiseks tehtud sissemakseid on tasunud tööandja, siis ka need summad tuleb kindlustusandjal või vabatahtliku pensionifondi valitsejal deklareerida vastaval INF-deklaratsioonil.

Vormid asuvad maksu- ja tolliameti veebilehel: http://www.emta.ee/index.php?id=30303.

Maksu- ja tolliamet juhib tähelepanu, et 2012. aasta eest saavad deklaratsiooni INF 4 esitada ainult need annetuste, kingituste saajad, kes on kantud Vabariigi Valitsuse poolt tulumaksu soodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja. Nimekirjaga saab tutvuda maksu- ja tolliameti veebilehel: http://www.emta.ee/index.php?id=1364.

Lisainformatsiooni ning abi deklaratsioonide esitamisel saab maksu- ja tolliameti teenindusbüroodest, kodulehelt www.emta.ee või helistades infotelefonile 880 0815 (elektrooniline deklareerimine).

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700