24. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti elanike suurim mure on hinnatõus

Eurobaromeetri küsitluse tulemused näitavad, et Eesti elanikud tunnevad järjest vähem muret kuritegevuse pärast, kuid suurimaks murekohaks on hinnatõus.

Möödunud aastal oli Eesti inimeste jaoks kõige olulisemaks probleemkohaks hinnatõus (58% vastanutest), sellele järgnesid majandus (37%) ning töötus (30%). Kuritegevusest enam muretseti ka tervishoiu- ja sotsiaalteenuste, pensionide ja maksude pärast. Kuritegevusest vähem muretseti aga näiteks energeetika- ja immigratsiooniküsimuste pärast.

Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul on üldjuhul mure kuritegevuse kui probleemi pärast inimestele loomuomane ning selle esilekerkimist või tahaplaanile vajumist peab uuringus vaatama seotuna teiste ühiskondlike probleemidega.

„Ühelt poolt on selge, et majanduskriis koos tööpuuduse kasvu ja teiste probleemidega on elu mõjutanud nii Eestis kui teistes Euroopa riikides. Samas on hea meel, et need probleemid pole kaasa toonud kuritegevuse kasvu, vaid kuritegevuse tase langeb jätkuvalt – seda kinnitavad nii elanike taju ja kogemused käesolevas uuringus kui ka muu statistika,“ lausus Pevkur.

Eurobaromeetri andmetel vähenes majanduskriisi tingimustes mure kuritegevuse pärast märkimisväärselt ning alates 2010. aasta sügisest on mure kuritegevuse pärast olnud stabiilselt madal.

2012. aasta sügisel kogutud andmetest selgub, et kuritegevus on 7% Eesti elanike hinnangul riigi ees seisev põhiprobleem, olles langenud üldises probleemide järjestuses üsna madalale, seitsmendale kohale.

Eurobaromeetri küsimustiku raames uuritakse kaks korda aastas Euroopa Liidu elanike käest, millised on nende arvates peamised riigi ees seisvad probleemid.

Autor: Ave Lepik, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700