Uuring jälgis 45 000 inimest 11,5 aasta jooksul, kellest üks kolmandik oli taimetoitlasi. Lisaks võeti uuringus arvesse inimeste vanust, kas nad olid suitsetajad, alkoholi tarvitamist, füüsilist koormust, haridust ning sotsiaalset tausta, vahendab Bloomberg.
"Ilmselt suurim vahe tuleneb sellest, et taimetoitlastel oli madalam kolesterooli tase ning vererõhk oli samuti madalam," ütles uuringu üks läbiviijaid Francesca Crowe. "Toitumine on südamehaiguste puhul eluliselt oluline tegur."
Südame-veresoonkonna haigused on arenenud maailmas peamiseks surma põhjuseks ning 2008. aastal põhjustasid need 17,3 miljoni inimese surma, mille hulgas oli 6,2 miljonit südamerabandusest tulenevat surma.
Oxfordi uuring vaid kinnitab seniseid uuringuid, mille kohaselt saab inimene tervisliku toitumisega vähendada südamehaiguste riske ühes kolesterooli, vererõhu ja diabeedi riski alandamisega.
Detsembris avalikustatud uuringust, milles jälgiti 31 000 inimest, selgus, et kala, juur- ja puuviljasid, ube ning pähkleid munale ja lihale eelistavatel inimestel oli 35% väiksem tõenäosus surra südame-veresoonkonna haigustesse.
Autor: Fredy-Edwin Esse, Tiive Murdoja