31. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müügil olnud kingad sisaldasid keelatud ainet

Tarbijakaitseamet kontrollis möödunud aasta lõpus dimetüülfumaraadi (DMF) sisaldust toodetes ning tuvastas rikkumisi viiest testtootest kolmel.

Tarbijakaitseamet teatab, et võttis testimiseks ühed naiste suvekingad, kahed lastejalatsid,  ühe naiste käekoti ja ühe arvutikoti. Tooteid testis terviseameti labor.

Tooted või nende osad ei tohi sisaldada DMFi üle 0,1 milligrammi kilo kohta. Lastejalatsites Magnus ületas DMFi sisaldus lubatud piirväärtust 28 korda ja arvutikotis Dicota neli korda. Naistekingades B. Star ületas DMFi sisaldus lubatud piirväärtust kaks korda ning jalatsitega kaasas olevas pakikeses seitse korda.

Naistekingad B. Star võeti testimiseks Tallinnas Janendro OÜ poest Steffi ja arvutikott Dicota Tallinnas Handyman OÜ kauplusest. Firmad on praeguseks tooted müügilt kõrvaldanud, amet jätkab ettevõtete suhtes haldusmenetlust. Lastejalatsid Magnus võeti testimiseks Tallinnas asuvast Paljajalu OÜ kauplusest. Ettevõte on jalanõud müügilt eemaldanud ja tarbijakaitseametile kinnitanud, et ei müünud neid eelmisel aastal ühtegi paari.

Nimetatud toodete kohta on tarbijakaitseamet edastanud ka ohuteated Euroopa Liidu kiirhoiatussüsteemi RAPEX kaudu. Tarbijakaitseameti hinnangul peaks iga ettevõtja enne toodete müükivõtmist RAPEX-ist järele vaatama, ega tegemist ei ole keelatud toodetega. 

DMF-i kasutatakse kaitseks hallitusseene eest, mis võib nahkmööblit ja -jalanõusid niiskes kliimas ladustamisel ja transportimisel kahjustada. Tavaliselt pakitakse DMF väikestesse kotikestesse, mis kinnitatakse mööbli sisse või lisatakse jalatsikarpidesse.

Nahktootesse imbunud DMF võib sattuda läbi riiete nahale ja põhjustada valulikku kontaktdermatiiti ning allergilisi reaktsioone. Seetõttu on Euroopa Liidus seda ainet sisaldavate toodete müük keelatud.

 

Autor: Ave Lepik, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700