8. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis ideed, mida teha tulumaksutagastusega

Kui sul on õigus Maksu- ja Tolliametilt enammakstud tulumaksu tagasi saada, siis on kõige tähtsam teha plaan, mida selle rahaga peale hakata, et summa näppude vahelt lihtsalt igapäevatarbimisse ei kaoks.

See, milleks tagasi saadud summat kasutada, sõltub nii sinu praegusest majanduslikust olukorrast kui ka sellest, milliseid pikemaajalisi eesmärke oled endale rahaasjades seadnud. Miks rahaasjades eesmärkide seadmine sulle kasulik on, saad lugeda siit.

1. Vabane kallitest laenudest või vähenda neid

Kui sul on võetud mõni kõrge intressiga laen, näiteks paarikümne protsendise aastaintressiga tarbimislaen, rääkimata ülikulukast kiirlaenust, tasub selline laen tagasi maksta või teha korraga suurem osamakse. Uuri ka seda, kas laenu ennetähtaegse tagastamise või suurema osamakse tegemisega kaasneb teenustasu. Laenu ennetähtaegsest tagastamisest saad lähemalt lugeda siit.

Kui oled jäänud võlgu näiteks krediitkaardi eest või on arved maksmata mobiilifirmale või korteriühistule, tasub need võlgnevused kindlasti kas osaliselt või täielikult likvideerida.

2. Loo varu mustadeks päevadeks

Kuigi inflatsiooni tõttu ei kiputa säästmisesse väga soosivalt suhtuma, peaks igal inimesel olema kõrvale pandud varuraha ootamatustega toimetulekuks. Näiteks kui peaks katki minema mõni kodumasin või murrab sind maha mõni haigus – teadupärast kolme esimese haiguslehel viibitud päeva eest tasu ei saa ning järgnevate haiguspäevade eest makstakse 70% su viimase kuue kuu keskmisest palgast. Oletame, et su netopalk on 600 eurot. Kui oled kolm päeva haiguslehel, kaotad kolme päevapalga näol ligi 90 eurot (600 eurot/kuus 21 tööpäeva= päevapalk 28,57 eurot). Selliste „aukude“ katmiseks peaks olema võimalik pere-eelarvest raha leida, et vältida laenamise vajadust.

3. Kogu suurema ostu jaoks

Kui sul on lähiajal plaanis teha mõni suurem ost, näiteks soetada uus arvuti või minna reisile, tasub tulumaksutagastuseks saadud raha selleks kõrvale panna.

Üks võimalus on kanda raha, mida lähiajal vaja läheb, igapäevaselt kasutatavast arvelduskontost eraldi arvelduskontole, teine võimalus on hoiustada. Mõlemal juhul jääb teenitav intress inflatsioonile praegu alla, kuid vähemalt on raha silma alt ära. Tasub teada, et pangahoiusele makstakse siiski mõnevõrra kõrgemat intressi kui arvelduskontol olevale rahale. Seejuures erinevad hoiuseintressid pankades kordades. Kui palju täpselt, saad vaadata hoiuste võrdlustabelist, sisestades soovitava hoiusumma suuruse ja hoiuperioodi.

4. Investeeri iseendasse

Tööjõuturul edukalt läbi löömiseks ning enese arendamiseks tasub mõelda ka oma oskustesse ja teadmistesse investeerimisele. Võib-olla tahad parandada keelekursustel mõne võõrkeele oskust, asuda uut eriala õppima või poolelijäänud õpinguid jätkama.

5. Pane raha teenima raha

Kui sul maksuametilt tagasi saadavat summat lähiaastatel kindlasti vaja ei lähe, võid kaaluda investeerimist. Investeerimise eesmärk on teenida oma raha arvel täiendavat tulu. Investeerida on võimalik nii mõnekümne euro kaupa kuus kui ka korraga suuremat summat paigutades.

Mõnekümne euro kaupa kuus või ka korraga suuremat summat saab investeerida näiteks kogumiskindlustusse või investeerimisfondide osakutesse, sh on investeerimisfondid ka III samba pensionifondid, millele riik tulumaksusoodustust pakub. Suurema summa olemasolul võib kaaluda investeerimist aktsiatesse või muudesse varaklassidesse. Loe investeerimisvõimaluste kohta lähemalt siit.

Kindlasti peaksid arvestama, et investeeriksid raha, mida sul lähema aasta-paari jooksul tingimata vaja ei lähe!

Enne alustamist tutvu investeerimise põhitõdedega, samuti analüüsi, kui palju sul on kas ühekordselt või igakuiselt võimalik investeerida. Mõtle ka, kui suurt tootlust ootad, milline on su riskitaluvus ning kui pikaks ajaks oled valmis oma raha ühe või teise investeeringuga siduma.

 

 

 

 

 

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab minuraha.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700