14. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reisil sularaha väljavõtmine võib olla kulukas

Ebameeldivate ja võimalik, et ka kulukate üllatuste vältimiseks tasub enne reisile sõitmist uurida, kas ja kui suurt teenustasu pead maksma välismaal pangaautomaadist raha välja võttes ning kas riikides, kus ei ole käibel euro, võetakse lisaks valuuta konverteerimise tasu.

Eestis on pangakaardiga maksmine väga harjumuspärane isegi pisikestes poodides, aga välismaal ei pruugi see alati nii olla. Seega peaks läbi mõtlema, kas ja kui palju sularaha oleks vaja sihtkoha riigis kehtivas valuutas kaasa võtta, sest võib juhtuda, et kaardiga maksmine ei ole võimalik või sularahaautomaat ei tööta. Kui otsustad valuutat vahetada Eestis, saad seda teha pankade kontorites (välja arvatud sularahata kontorid) ning valuutavahetusfirmades. Kuna vahetuskursid on erinevad, tasub enne raha vahetamist võrrelda, kus soodsamat kurssi pakutakse. Kindlasti küsi enne rahavahetust, kas tehingu eest võetakse komisjonitasu. Välismaal tasuks valuutat vahetada pangakontoris, mitte tänavaputkades, kus on kurss ebasoodsam ja eksisteerib võimalus petta saada.

Tee teenustasude suurus selgeks enne reisi

Kui sul peaks tekkima vajadus võtta deebetkaardiga välismaal pangaautomaadist sularaha välja, pead selle eest tavaliselt maksma teenustasu. Teenustasu koosneb üldjuhul kahest osast – fikseeritud tasu ning teatud protsent väljavõetavast summast. Soodsam on sinu jaoks olukord siis, kui su pangal on sularahaautomaate mõnes välisriigis, näiteks Lätis, Leedus, Rootsis, Soomes, Venemaal. Siis võib sinu jaoks sealsetest oma panga sularahaautomaatidest raha välja võtmine olla teenustasuta. Pane tähele, et kui võtad raha välja krediitkaardiga, küsitakse selle eest pea alati teenustasu.

100 euro väljavõtmisel 4,50 teenustasuks

Tarbijaveebist www.minuraha.ee saad vaadata, kas ja kui suurt teenustasu sinu pank võtab, kui peaksid välismaal sularahaautomaadist deebetkaardiga raha välja võtma. Siit leiad teenustasude võrdlustabeli, kus kirjas 10 panga teenuste hinnad.

Tabelist selgub, et näiteks kolm panka küsivad deebetkaardiga sularaha väljavõtmise eest välismaal 2,5% väljavõetavalt summalt pluss 2 eurot. Seega kui võtad sularahaautomaadist 100 eurot, kulub teenustasuks 4 eurot ja 50 senti. Kui oled riigis, kus pole käibel euro, pead üldjuhul arvestama ka valuuta konverteerimistasuga, seda ka kaardiga makstes.

Krediitkaardiga maksmisel ole tähelepanelik

Kui maksad poes või restoranis krediitkaardiga, ära lase oma kaarti teise ruumi viia, sest kaarti on võimalik kopeerida ja hiljem sinu arvelt raha välja petta. Jälgi ka seda, et kaardiga makstes oleks teenindaja makseterminali sisestanud sama summa, mis oli kauba hinnalipikul või arvel. Pärast reisi tasub aeg-ajalt oma krediitkaardi tehingute väljavõtet tähelepanelikult uurida, et võimalikele pettustele kiiresti jälile saada.

Hoolitse oma raha turvalisuse eest!

- Ära hoia kogu sularaha ja kõiki pangakaarte ühes kohas. Pane osa rahast ja kaartidest kas jope või mantli põuetaskusse, jäta hotelli seifi vmt. Kui peaks juhtuma, et rahakott varastatakse või ära kaob, siis jääb vähemalt osa rahast alles.

- Ära hoia rahakotti kergesti ligipääsetavas püksitaskus või jope välimises taskus.

- Ära hoia kunagi rahakotis koos pangakaarte ja nende PIN koode.

- Kirjuta üles või salvesta mobiili oma panga telefoninumber, kuhu kaardi varastamise või kaotamise korral kaardi sulgemiseks helistada.  

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab minuraha.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700