21. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leia endale õige hommikusöök

Öeldakse, et hommikusöök on päeva tähtsaim söögikord. Sõltuvalt sellest, mida päeva jooksul tegema hakkad, peaksid valima ka hommikueine. Leia hommikusöök, mis sobib kõige paremini kokku just sinu päevaga.

Anna oma kehale ja ajule kütust, mida ta vajab, et end terve päeva erksana tunda. See, mida pärast ärkamist sööd, mõjutab sinu hilisemat jõudlust, sõltumata sellest, kas plaanid palju treenida või lihtsalt töötada.

 

Kui plaanid hommikul jõutrenni teha, eelista lihaseid ehitavat valku. Sega kokku võrdses osas kaerahelbeid, hakitud mandleid, rosinaid ning piima ja söö segu enne treeningut. Jõusaalist väljudes peaksid sööma veel 20 grammi valku, et kiirkäivitada lihastetaastamise protsess. Söö näiteks väike kausitäis maitsestamata jogurtit või ricotta juustu.

 

Kui soovid kaalust alla võtta, siis kohvi ja espresso asemel tuleks hommikuseks äratuseks eelistada rohelist teed, mis ei sisalda kaloreid, küll aga suures koguses antioksüdante. Keeda seejärel 1-2 muna ning söö ära kogu muna, mitte ainult munavalge. Lõpeta hommikusöök õuna või vaarikatega, siis suudad järgmise vahepalani end hästi tunda.

 

Mõnikord võib juhtuda, et õhtusöök oli niivõrd toekas, et kõht tundub ka hommikul ärgates täis olevat. Sellisel juhul tuleks ainevahetuse paremaks funktsioneerimiseks alustada hommikut millegi kergemaga nagu puuvili. Proovi edaspidi õhtusööki varem süüa (sh snäkke), vähemalt 2-3 tundi enne voodisse minekut, nii et organismil oleks piisavalt aega hommikuks toit ära seedida.

 

Kellel on hommikuks plaani võetud vastupidavustreening, see peaks tankima ennast süsivesikutega. Söö tund enne treeningut, et kehal oleks energiat ning samal ajal ka piisavalt aega kõhutäie seedimiseks. Kausitäis maitsestamata jogurtit, mille peale on pandud kaerahelbeid ning värskeid puuvilju või rosinaid, sobib hommikusöögiks suurepäraselt. Ära unusta süsivesikuvarusid ka pärast treeningut täitmast, st perioodil, kui lihased on nagu käsnad, mis imevad endasse kõik toitained.

 

Kavatsedes sel päeval süüa hilist lõunat, siis soovitame hommikusöögiks aeglaselt seeduvaid kiudaineid ning valku - nii ei lähe kõht tühjaks ega hakka korisema. Kausitäis maitsestamata jogurtit kiudaineterikka teraviljaga, mille kõrvale on serveeritud värskeid või külmutatud marju, ning peadki vastu hilise lõunani.

 

Hommikuse jooga harrastajad peaksid valima hommikusöögi vastavalt jooga intensiivsusele. Suuremat pingutust nõudev jooga nõuab ka tugevamat hommikusööki, samasugust, mida soovitatakse jõutreeningu puhul. Kergema jooga puhul ei kuluta sa sama palju kaloreid, seepärast eelista puuvilja või midagi kergemat, mis ei muuda olemist raskeks.

 

 

 

 

 

 

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab www.kaaluabi.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700