Restoranitest: Keskaegse interjööriga kõrts III Draakon pakub suppi ja tsirkust

Tallinna raekoja all mängitakse keskaegset kõrtsimängu. Saab suppi ja pirukaid, õlut ja viina ning peale hapukurkigi. Ühtlasi võib lobiseda kõrtsiemandaga.

Tegu on ühega Olde Hansa söögikohtadest – kõige odavam, kiirem, rahvalikum ja lihtsam. Justkui keskaegne McDonald’s või Hesburger.
Nagu Olde Hansa peamajas pole aga tegemist pelgalt kõhutäitmiskohaga, vaid selle juurde käib paras annus teatraalsust. Eks see keskaja mängimine siin Tallinnas ole peamiselt ikka turistidele mõeldud, aga söök on III Draakonis aus ja sutsuke show’d kulub meie lörtsise linna südames igaühele ära.

Lihtne ja aus kõhutäide

Kuuldused III Draakoni alati värsketest ja mõnusate täidistega pirukatest on juba ammu raekoja seinte vahelt välja imbunud. Kui sinna jõudsin, olid pirukad rätikute all peidus, nii et esimesel korral oli selle kõige õigema valimine natuke nagu põrsa kotis ostmine.
Otsustasin kana-feta-spinatipiruka kasuks. Mis puutub välimusse, siis sain pihta kõige nägusamale – kanapirukas oli tuvikujuline ja teistest poole suurem. Võib-olla oligi see hoopis tuvipirukas, sest arvel oli kana tuvina kirjas. Teisel katsel tabasin põdrapirukat, mis oli põnev. Põdrast oli tehtud ka supp, mida suurest pütist savikaussidesse tõsteti. Parim osa supist oli mahe leem ja natuke põdraliha. Ega seal peale leeme õieti muud polnudki, selline vedelavõitu lurr, aga maitselt oli küll mõnus. Mõni kesk aega sisse elav turist rüüpas seda üle kausiääre, teised sõid lusikaga.
Supi ja pirukatega oligi Draakoni põhimenüü enam-vähem ammendatud. Toekamast söögist jääb veel nimetada härjavorste, mis olid kahekaupa varda otsa torgatud, kuivatatud põdralihalaaste ja hapukurki, mida nurgas olevast suurest tünnist vaba voliga ja ilma raha maksmata õngitseda võis.
Kuigi vorstid pole minu lemmikud ei keskaegsel ega tänapäevasel kujul, pean ausalt tunnistama III Draakoni omade rammusat olekut ja rikkalikku maitset. Et vorsti juurde sobib teatavasti hapukurk, siis tuli ka tünni kallale minna. Kurgid olid krõmpsud ja parajalt hapud ning nende tünni mööda tagaajamine osutus eriti toredaks ettevõtmiseks.

Üle linna kõrtsiemand

Sellist valikut ei saagi õieti menüüks nimetada. Arvestades aga, et kõige kallim roog maksab kolm eurot, on ilmselge, et kulinaarseid kõrgusi pole püüdma mindud. Igatahes julgen kinnitada, et pirukad on klass omaette ja ainuüksi nende pärast tasub sellesse poolpimedasse toakesse sisse astuda.
Kõrtsituba näeb välja vägagi keskaegne. Kõik vähegi tänapäevane on peidus: kohvimasin kapiukse taga, makseterminal kusagil letisopis ja toidu käitlemise eeskirjadele vastav kurgianum laiadest laudadest puutünni sees. Lauad ja pingid
on jämedatest rohmakatest plankudest ja ilmselgelt juba mitmendat korda taaskasutuses.
Laheda jutuga kõrtsiemand on oma keskaegsesse rolli täielikult sisse elanud ja lustib külalistega kõigis ettejuhtuvates keeltes. Sel lõunatunnil polnud paraku kedagi, kes oleks kanget kraami tellinud, ja sellest oli kahju, sest III Draakonis on Tallinna esimene “joogiautomaat”: paned topsi seinal rippuva puukasti alla, kõrtsiemand tõmbab nöörist ja viinalähker, mis kastis peidus, laseb topsi sortsu märjukest. Kust tuleb õlu, seda minge ise vaatama.

III Draakon
Aadress: Raekoja plats 1, Tallinn
Telefon: keskajal telefoni ei tuntud
Avatud: 8–24

Punkte: 27

TOIT
10/8
TEENINDUS
10/9
INTERJÖÖR
10/10

PÕHIROOGADE HINNAD: 1–3 eurot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerii

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine