Autor: Tiive Murdoja • 25. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võrdse kohtlemise printsiip koondamise puhul

Tööandja küsib: kuidas tõlgendada töötajale võrdse kohtlemise printsiipi koondamise puhul, kui objektil on vanuseliselt üheealised inimesed, kellel ei ole väikeseid lapsi ja kes teevad võrdselt ja ühtmoodi tööd? Ükskõik, keda koondad, kerkib inimeste seas üles küsimus, et miks just mina. Kas on mingeid soovitusi, kuidas saaks inimesele seda selgitada, et keegi ju tuleb koondada, sest toimus töö reorganiseerimine ja osa töökohti tuli koondada?

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ann Tiitson:

Töölepingu seaduses (edaspidi TLS) §- is 89 on sätestatud töölepingu erakorraline ülesütlemine tööandja poolt majanduslikel põhjustel.  Selle paragrahvi lõike 1 järgi võib  töömahu vähenemine tuua kaasa olukorra, kus töösuhte jätkamine kokkulepitud tingimustel muutub võimatuks ning tööandja võib töölepingu seoses koondamisega erakorraliselt üles öelda.

Kuni 01.07.2009 kehtinud Eesti Vabariigi töölepingu seaduses oli sätestatud, keda töötajatest tuleks koondamise korral tööle jäämisel eelistada, kui tööalased näitajad olid võrdsed.

Tööle jäämisel olid eelistatud töötajad, kes olid tööandja süül saanud kutsehaiguse või töövigastuse, kes olid tööandja juures kauem töötanud, kellel olid ülalpeetavad või kes täiendasid oma kutseoskuseid ja teadmisi. Praegu kehtiv  TLS selliseid kriteeriumeid ei sätesta. Seega on tööandja üsna vaba hindama, keda ta töötajatest võrdsete töönäitajate puhul tööle jätmisel eelistab.

Samas ei tähenda see seda, et tööandja võiks töötajaid selekteerida absoluutse suvaotsuse alusel. Töötajate selekteerimisel peab tööandja järgima TLS § 89 lg 4 kohaselt võrdse kohtlemise põhimõtet. Soovitav oleks tööandjal koondamisreeglid kindlaks määrata näiteks sisemistes töökorraldusreeglites või kollektiivlepingus. Selgete ja ettemääratud koondamisreeglite olemasolu aitab kaasa koondamise läbipaistvale korraldusele.

Kindlasti  peab järgima võrdse kohtlemise seaduse põhimõtteid, mille järgi peab tagama isikute kaitse diskrimineerimise eest rahvuse, rassi, nahavärvi, usutunnistuse, vanuse,  puude jne järgi.

Tähelepanu tuleb pöörata ka soolise võrdõiguslikkuse seaduses sätestatule. Seaduse eesmärk on tagada sooline võrdne kohtlemine ning naiste ja meeste võrdõiguslikkus.

Igal juhul peab tööandja arvestama, et vastavalt TLS § 89 lõikele 5 töölepingu ülesütlemisel koondamise tõttu ( välja arvatud tööandja pankroti väljakuulutamisel või tööandja tegevuse lõppemisel)  on tööle jäämise eelisõigus  töötajate esindajal ja töötajal, kes kasvatab alla kolmeaastast last.

Seejärel, kui väikelapse vanemad või töötajate esindaja on eelisõigusena koondatavate töötajate hulgast välja arvatud, saab tööandja allesjäänute ringist koondatavad välja valida.

Koondatavate ringi määratlemisel võetakse  aluseks ettevõtte asjakohane üksus, sarnane tööülesannete ring ja/või töötajate kategooria. Teisiti öeldes peab tegemist olema n-ö võrreldavate töötajatega.

Eeltoodust tulenevalt ei saa tööinspektsioon anda soovitusi, kuidas igal konkreetsel juhul tööandja peaks käituma.

Kui töötaja leiab, et töölepingu ülesütlemine on seaduse nõuetele mittevastav, on tal õigus esitada hagi kohtule või avaldus töövaidluskomisjonile  30 kalendripäeva jooksul alates ülesütlemisavalduse saamisest.

Loe lisaks tööõiguse teemadel SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700