7. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

6 nippi, kuidas saada miljardäriks

Ajakiri Readers Digest vahendab end üles töötanud miljardäride nippe, kuidas jõukaks saada.

1. Sea kõrged sihid.

Raamatu "Miljonäri mõtlemise saladused" autor T. Harv Ekeri sõnul on olulisim tahmine rikkaks saada. "Suurim takistus jõukusele on hirm. Inimesed kardavad suurelt mõelda. Samas, kui sa mõtled väikeselt, saavutad ka väikeseid asju."

2. Õpi ja hari end.

Rahategemiseks pead valdama finantskirjaoskust. Loe raamatuid ja ajakirju rahajuhtimisest ning investeerimisest. Kasuta võimalust asjatundjail endale asju paluda seligtada ja hakka õpitut rakendama. Õpitu tähendab muuhulgas näiteks allapoole võimeid elamist (ehk säästa), implussostudest loobumist, alati kauplemist (auto- mööbliostul või arvete üle), elada olemasolevas kodus kuigi võiksid juba ammu midagi kallimat omale lubada. Investeeri 20% oma aastasest teenistusest.

3. Kirg maksab.

Raamatu "Miljonäri mõtlemine" autor Thomas J. Stanley sai uuringust teada, et 80% miljonäridest ei oleks endi sõnul nii edukad kui ei tegeleks asjaga, mis neile meeletult korda läheb. Ehkki see võib olla raske, eriti alguses, tasub rikkuse kogumiseks eesmärki seada mitte saadavale tasule, vaid et teekond selleni oleks kirglik, meeldiv, läheks korda.

4. Pane raha enda teenistusse.

Säästa, et investeerida. Samuti maksa kõigepealt iseendale ehk enne uue lameteleri ostmist pane raha teenima - intressitulu, investeeringud jms.

5. Riski.

Varanduse kogumine tähendab riskide võtmist. Näiteks kinnisvaraguru Dave Lindahl alustas maastikuarhitektuurifirmaga. Samas talvel, kui lumi ja külm äri sisuliselt jäätasid, renoveeris ta maju. Selle käigus hakkas ta mõtlema "Aga miks mitte osta neid maju, teha korda ja kasumiga maha müüa?". Ta võttis riski ja ostis esimese objekti. Selle müügist teenitu investeeris ta järgmistesse. Nüüd kuulub talle 143 mln dollari eest kinnisvara mitmes osariigis.

Kõige tähtsam nipp - lõpeta raiskamine.

Ajakirjale oma nippe jaganud miljardäridel oli kõigil üks ühine joon - ükski kultus polnud asjatu. Fitnessimogul Rick Sikorski sõnas, et ta ei saa aru, miks inimesed ostavad pudelivett. Donald Trump jr, äriguru poeg, hoiab tagasihoidlikku joont - ta reisib tavalennukitega, selle asemel, et kasutada perele kuuluvat Boeing 757t. "Me ei raiska. Kui oleksime Indiasse lennanud oma luksusliku Boeing 757ga, oleksime kulutanud juba kütusele veerand miljonit dollarit. Samas kommertslennule saab pileti mõne tuhande dollariga." Warren Buffet, maailma üks rikkamaid mehi, aga elab samas kodus, mille ta ostis aastakümneid tagasi ca 20 000 euro eest. Samuti annetab ta miljardeid heategevusele.

Ameerikas läbi viidud uuringu kohaselt kulutavad paljud rikkamad inimesed keskklassi vääriliselt - nad kasutavad sooduskuponge, ootavad odavmüüke ning ostavad lukskaupa soodushindadega.

Autor: Rivo Sarapik, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700