8. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2013. aasta fantastiline naine on selgunud!

Äripäev valis 2013. aasta fantastiliseks naiseks OÜ RGR Metall juhi Jelena Masli, kes tunnistab, et esmatähtsad on lapsed, siis tema ise ja alles seejärel äri.

Teisipäeva pärastlõunal istusin Äripäeva toimetuses ja uurisin Jelena Masli elukäiku. Ta ei ole oma elust saladust teinud, vastupidi. Tema lugu räägib suurest firmast. Loo alguses on õnnelik perekond, mida tabab perepea kaotus ja peataolek – sest mis nüüd saab? Seejärel saabub raske teekond: peretütred löövad selja sirgu ja teatavad, et viivad firma ise edasi. Nad usuvad, et saavad hakkama.

“Sisuliselt võtsin üle isa koha nii äris kui ka peres,” lausub Masli tihti intervjuudes.

Mul on tunne, et olen selliseid elulugusid varemgi lugenud. Ainult et mitte ajalehtedest-ajakirjadest, vaid muinasjuturaamatutest.

Tund aega hiljem võtsin kõne, et soovida Maslile õnne – Äripäev valis ta fantastiliseks naiseks.

Raudne leedi

Jelena Masli ei tea, miks sai just tema Äripäeva tiitli. “Minu jaoks on see saladus,” ütles ta. Tema imestus on suur ja siiras.

Maslit sobib hästi iseloomustama raudse leedi kujund, mõtlen, kui tehase juurde jõuan.

Kui talle selle võrdluse toon, on Masli kõhklev. “Tõenäoliselt pole see tõsi. Olen tavaline naine, sama emotsionaalne,” ütles ta. Masli leiab, et tal ei jäänud muud üle, kui koorem enda kanda võtta. “Ma ei planeerinud kunagi, et loon metalliäri ja hakkan metallnaiseks. Olukord sundis. Äri oli isa oma. Kuna ma tahtsin endale ja perekonnale elustandardit luua, pidin hakkama sellega tegelema. Ei tulnudki halvasti välja,” rääkis Masli tasase häälega. Ja siis küsib: “Huvitav, kas Margaret Thatcherile meeldis, et teda kutsuti raudseks leediks? Ma arvan, et mitte.”

Niisiis: metallnaine küll, aga soe.

Võitlus ellujäämise nimel

Masli tunnistas, et naisena on metallitööstuses olla väljakutse. “Need, kes mind teavad, võtavad mind tõsiselt, ma loodan,” ütles Masli. “Need, kes ei tea – võimalik, et ei võta nii tõsiselt. Aga siis tulebki tegudega tõestada. Meie ettevõte on väga positiivselt tuntud, maksame alati õigel ajal raha, ei ole kunagi kellelegi liiga teinud. Kõik partnerid austavad meie ettevõtet. Ainult tegudega võib tõestada, et oled millekski võimeline.”

Tema teod näitavadki võimekust: kriisiajast tuli ettevõte auga välja. Masli jaoks on praegu tähtis hoida äri elujõulisena. Ta saab aru, et tal on suur vastutus. Temast sõltub, et ettevõttes töötavatel inimestel oleks töö.

“Ma olen õnnelik, et meil on väga väike tööjõu voolavus. Loodetavasti tähendab see seda, et inimestele meeldib meil töötada. Selleks tuleb ettevõtet arendada. Mul ei ole mingisuguseid suuri plaane, aga siiski toimub igal aastal areng. Suudame oma positsiooni hoida,” kinnitas Masli.

Viimased aastad on ettevõttele tähendanud võitlust ellujäämise nimel. “2011. aasta oli kasumi mõttes parem, 2012 natuke halvem. Praegu on ebastabiilne aeg, tahaks, et maailmas ja majanduses tuleks stabiilsus,” avaldas ta lootust.

“Valitsus prognoosib kolmeprotsendist majanduskasvu, meie sektoris ma seda ei näe. Seda võin kindlalt öelda. Meil on teistsugune olukord – ellujäämine,” tõdes ta.

Oma eeskujudeks ärimaailmas peab Jelena Masli Steve Jobsi, Bill Gatesi ja Fjodor Bermani. “Mul pole nii suurt, ülemaailmset äri olnud. Ma kujutan ette, kui raske on seda hallata,” selgitas ta.

Äri pole elus esikohal

Jelena Maslit motiveerivad ka tema lapsed, kolm tütart vanuses 6, 14 ja 21. Nad on ta silme ees kogu aeg, ka töölauale asetatud

pildiraamides.

Kõige olulisem – rohkem kui töö, hobid – ongi talle pere. Ilma igasuguse kahtluseta. “Praegu pole moodne öelda, et miski on tähtsam kui mina ise. Aga mul tegelikult on nii, et esmatähtsad on lapsed. Kui kaalun, kas teha midagi enda või laste jaoks, siis eelistan lapsi. Ja alles siis iseendale, ärile, lähedastele,” tunnistas Masli. “Hoian pidevalt kontakti emaga, õe ja tema perega.

On, kellest mõelda ja kellest hoolida – peale enda pere ja äri. Äri teen perekonna nimel.”

KOMMENTAAR: Milline juht on Jelena?

OLGA LUIGE, OÜ RGR Metall ostu- ja müügijuht

Ütleksin, et Jelena on väga arukas juht. Ta jõuab edukas olla nii äris kui ka eraelus. Oskab korraldada aega, tegeleb eneseharimisega. Ta veab enda järel ka meeskonda, et käiksime ajaga kaasas.

Osaleme koolitustel, nt käisime Lätis koolitusel “Müügitšempion”, kus õppisime, kuidas müüa ja enda elu efektiivselt üles ehitada.

Autor: Tiive Murdoja, Laura Mallene

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700