Autor: Tiive Murdoja • 20. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, et lilled vaasis kauem värsked püsiksid

Lilled tuleb kõigepealt lasta korralikult pakkida, muidu jääb lille ilu selliste külmade ilmadega väga lühikeseks.  Järgmiseks tuleb teada, milline lill, millist vett vajab. Oluline on ka teada, milliseid säilitusaineid erinevate lõikelillede puhul kasutada.

Kui lõikelill on rohkem kui pool tundi ilma veeta, tekib varrel nö haava efekt. Lille lõikekoht armistub ja vette pannes ei saa lill piisavalt vett. Selleks tuleb varrele uus lõige teha. Lõigata tasub vart pigem noaga mitte kääridega, siis ei suru kapillaare kokku. Soovitav on kasta noatera vette ja varrele uus sisselõige teha. Noa märjaks kastmisel on see efekt, et sellisel juhul lille kapillaarid ei puutu kokku õhuga ja lille ilu kestab kauem.

Millisesse vette?

Siin kehtib lihtne reegel, mida rohtsem vars, seda külmem vesi ja mida puitunum vars, seda kuumem vesi. Näiteks sibullilled nagu nartsiss ja tulp, pannakse alati külma vette. Puitunud varrega lille, näiteks sireli, võib panna 45-50 kraadisesse vette, roosile sobib ca 40 kraadine vesi. Aga kindlasti mitte rohkem kui 50 kraadisesse vette, kuna vastasel juhul võib varre ära kõrvetada.

Kindlasti tasub kasutada lilledel säilitusaineid

Säilitusained sisaldavad ca 90% glükoosi, lisaks sidrunhapet ja soolasid. Säilitusaine efekt on see, et see soodustab pungade avanemist, säilitab selge vee ja pidurdab halbade bakterite tegevust, et lill säiliks paremini. Säilitusaineid kasutades võib lilleilu püsida 4-5 päeva kauem.

Kui palju vett?

Sibullilled vajad rohkem vett, seega tasub neile kohe rohkem vett vaasi panna. Üldiselt tasub vett panna ca 1/3 vaasist.

Kui kingitakse mõni lill, mis on ampulliga koos, siis tuleb see ampull eemaldada ja lill asetada ikkagi vaasi. Ampull on lihtsalt lisatud lille transportimise hetkeks, et lill kauem säiliks.

Saate salvestust saab vaadata SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700