1. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ela tervelt 100 aastat!

Inimesed elavad järjest kauem, kuid mis rõõmu on aastatest täis valu ja vaeva? Selleks, et elada 100 aastat ja ikka naeratada, peab end hästi tundma ja seda igas mõttes. Pakume välja viis nõuannet, mis aitavad kauem ja tervemalt elada.

1. Teadke oma tervisenäitajaid

Vererõhk peab tervel inimesel olema alla 140/90 mm Hg

Vere kolesteroolisisaldus alla 5 mmol/l

Kehamassiindeks peab olema vahemikus 19-24,9

Need numbrid peaksid peas olema.

2. Kontrollige regulaarselt veresuhkrutaset

Kui läheb siiski kehvemini ja haigestute diabeeti, tuleb see võimalikult kiiresti diagnoosida. Diabeedi avastamise edasilükkumisel kahjustab vere suur suhkrusisaldus patsiendi teadmata kõiki tema elundkondi. Aeglaselt areneva haiguse puhul võivad kaebused olla tagasihoidlikud või üldse puududa.

3. Hoidke oma maksa

Kustunud pilk, kuiv ja kollakas nahk, kollakad silmavalged, suust tulev sapilõhn, haiglaslik kõhnus või rasvumine on tundemärgid, mis räägivad arstile probleemidest maksaga. Kui sellele lisanduvad alkoholilembus, ülesöömine ja ravimite massiline pruukimine, siis on tagumine aeg arstile oma maksast rääkida ja seda isegi siis, kui veel millegi üle kaevata pole. Maks ei armasta enda koormamist.

4. Kui olete mees, siis teadke oma PSA numbrit

Eesnäärmevähi areng on aeglane ja arstidel on 5–10 aastane aken, kus haigus on diagnoositav ja ei ohusta veel otseselt tervist. Terve mehe veres on PSA tase enamasti madal. Oluliseks tõusnud PSA väärtuseks loetakse 2,5 ng/ml.

5. Hoolitsege oma suutervise eest

Inimese vananedes kasvab paratamatult haiguste raviks mõeldud ravimite hulk. Eriti olulise tähtsusega on süljeeritust vähendavate ravimite kasutamine (analgeetikumid, rahustid, uinutid, vererõhku langetavad ja antihistamiinsed ravimid). Suu kuivuse korral aga suureneb katu hulk hammastel, kuid sülje stimulatsiooniks kasutatavate magushapude toiduainete tarbimine viib aga hamba kõvakudede kahjustuseni (kaaries, emaili erosioon). Kui eakas inimene suudab aga korralikult oma hammaste eest hoolitseda, ei kujune neil vanusest hoolimata välja parodontiiti.

Kui soovite oma tervisest enam teada, siis Äripäeva kirjastusel ilmus aprilli alguses raamat „Ela tervelt 100 aastat“.  Raamatut saab tellida SIIT.

Autor: Tiive Murdoja, Violetta Riidas

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700