Restoranitest: kokkade vahetus restoranis Leib

Seekordne restoranilugu on natuke teistsugune kui tavaliselt. Seekord mahub ühte artiklisse ära kaks restorani: meie Leib annab vormi ehk köögi, restoranisaali ja ettekandjad ning Riia restoran Priedaine sisu ehk söögi ja joogi.

Sellise korralduse taga on Eesti-Läti restoranide või õigemini kokkade vahetuskuu, sest restoranid jäävad ju paigale, ringi rändavad ikka kokad.
Viiel kevadisel päeval teevad viies Tallinna restoranis süüa viie Riia tipprestorani kokad ja vastupidi – meie kokad on samal ajal Riias. Niisugust üritust on varasematel aastatel MTÜ Maitseklubi programmi “Eesti maitsed” raames korraldatud juba Helsingi, Peterburi ja Brüsseli restoranidega.

Intensiivsed maitsed Lätist

Restoran Leib on üks minu lemmikuid. Eriti suvel, siis on ta vastupandamatu, aga ka talvel, kui vanalinna õuesopi taganurk justkui asjasse pühendatute salakohaks muutub. Ühesõnaga – olgu suvi või talv, Leib jääb kodumaises klassis ületamatuks. “Lihtsa sisu, aga suure hingega,” ütleb Leiva kodulehekülg. Olen
sellega täielikult nõus.
Seekord andis Leivale sisu aga Priedaine, lõunanaabrite verivärske restoran, mis veel riialaste hulgaski kuulsust pole jõudnud koguda. Küll aga on teada-tuntud selle omanik ja looja, noor Läti kulinaariatäht Heinrihs Erhards. Nii et kui Leib püüab Eesti maitseid, toetub Priedaine traditsioonilisele Läti köögile.
Eestlased söövad enam-vähem sedasama mis lätlased, nii et erilisteks üllatusteks polnud põhjust valmistuda. Pigem muretsesin selle pärast, kas lätlastel on ikka midagi teistmoodi kui meil. Aga juba esimese käiguga oli selge, et olgugi toidud sarnased, on maitsed siiski erinevad.

Priedaine avamäng ehk eelroog oli jõuline: terriin ja marineeritud köögiviljad, millel mõlemal tugev omapära – terriin rikkalik, intensiivne, sügav, köögivili teravalt hapu. Esimese võttis minu eestlaslikult alalhoidlik maitsemeel rõõmuga vastu, marineeritud köögivili mõjus aga üllatusena (mida olin ju otsima läinudki). Korraga kahvli otsa võetult moodustasid nad toreda ansambli.

Kulinaarne etendus

Samal moel kulinaarne teekond jätkus: igas käigus midagi tuttavat ja midagi uut, üllatavat. Eestiga võrreldes on Läti ju suur riik ja suured on nende maitsedki: Läti
magus on magusam kui Eesti oma, Läti soolane meie omast soolasem, hapu hapum ja terav teravam.
Maitsetel mängides kasutas noor peakokk tugevaid värve ja julgeid kombinatsioone, tekitades eestlastest sööjate hulgas vastakaid arvamusi: iga käik sai nii kiitusi kui ka kahtlevaid õlakehitusi.
Enam-vähem üksmeeles oldi vaid magusroa, piimašokolaadikreemi suhtes, mis koos veiniga õhtusöögi pehmelt ja sujuvalt lõpetas.
Õhtu kulinaarne osa tuli Lätist, aga Leiva tegijad oma teenindusega viimistlesid õhtusöögi etenduseks. Ettekandjad oskasid toidust rääkida sel moel, nagu nad tõepoolest tahtsid oma teadmisi jagada, mitte polnud oma ameti tõttu kohustatud seda tegema. Pealekauba tegid nad seda rõõmu ja lustiga. Muidugi ei saa mainimata jätta Leiva üht loojat, Eesti esijoogikelnerit Kristjanit, kes Eesti-Läti kulinaarsetel teemadel diskuteerides õhtusöögi lõpus kõik lauad läbi käis.

Kaks võimalust veel

P?té oma menüüsse võtmist lubas Leib kaaluda. Muust Priedaine pakutust osa saamiseks tuleb aga Riiga minna, rohkem etendusi Tallinnas seekord ei anta.
Ent Tallinnas on veel kaks võimalust Riia maitsetega tutvuda: 5. aprillil on Tallinna restoranil Ö külas Riia parimaks peetav Vincents ja 11.aprillil teevad Kolme Õe hotelli restoranis Bordoo süüa Riia Cottoni kokad.

Priedaine
Aadress: Strelnieku iela 1a, Riia
Telefon: +371 6728 2122
Avatud: E–R 8–22, L 12–22
Põhiroogade hinnad: 3,80–6 latti (5,40–8,50 eurot)

Leib – restoran ja aed
Aadress: Uus 32, Tallinn
Telefon: +372 611 9026
Avatud: E–L 12–15 ja 18–23
Põhiroogade hinnad: 9–21 eurot

Hindeid ma seekord ei pannud – ikkagi külalised.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Värske ja erakordselt särav koht stiilseks firmapeoks – Olympic Casino Olümpia

Smokingus härrad, õhtukleitides daamid, bigbänd, kabaree, särisev pinge Black Jacki lauas ja erutav kõlin automaadisaalis – ei, see pole James Bondi uue filmi treiler, vaid firmaüritus Tallinna kõige põnevamas peokohas, Olympic Casino Olümpias.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine