3. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tea oma väärtust tööturul

Tööturul käib aktiivne liikumine - ettevõtted otsivad pidevalt uusi töökäsi, kuid teisest küljest on meil palju töötuid, kes ei leia sobilikku tööd. Kindel on see, et igaüks meist soovib leida head tööd ja seetõttu on meil kujunenud suhtumine: saada tööle, ükskõik mis hinnaga.

Selleks, et tööotsingud edukalt kulgeksid, ei tohiks me välja näidata oma meeleheidet. Vastupidi, peame teadma oma väärtust, ennast kõrgelt hindama ja olema enesekindlad.

Siin on mõned soovitused, kuidas esitleda ennast kõige paremast küljest ja saada töö, mis on Sinu vääriline ja vastab Sinu soovidele.

Tea oma väärtust

Milles me oleme kõige paremad? Kuidas kirjeldavad meid pereliikmed, sõbrad ja töökaaslased? Me peame oma väärtust - oma edusamme, oskuseid, mis teevad meist produktiivse töötaja - välja näitama oma CV-s, kaaskirjas ning samuti tööintervjuul. Enesekindlus ning oma väärtusesse ja võimetesse uskumine viivad meid kaugele.

Tea oma hinda

Pärast oma väärtuste, oskuste ja kogemuste analüüsi tuleks välja mõelda, millist palka soovime saada. Samas tuleb arvestada ka tööturu hetkeolukorda ja firma võimalusi. Sobiv palgasumma on läbirääkimiste küsimus. Kui me suudame tööandjale põhjendada ja välja tuua oma oskused, väärtused ja kasu ettevõttele, siis võime saada palgapäeval tasu, mille vääriliseks me endid peame.

Kandideeri sihipäraselt

Kindlasti ei tasu kandideerida igale avatud töökonkursile. Edukaks tööotsinguks ei saa nimetada seda, kui me kandideerime tööpakkumistele, mis meile tegelikkuses ei sobi, samuti on igale vabale ametikohale kandideerimine väsitav ja aeganõudev ning anname sellega firmadele märku, et me ei tea, mida me teeme või teha tahame. Me peaksime välja praakima tööpakkumised, mis ei sobi meile tegelikult ja kulutama oma väärtuslikku aega vaid nendele tööpakkumistele, kus meil on parim võimalus kuhugi jõuda või midagi saavutada.

Ole kannatlik

Uue töötaja värbamine on ettevõtte jaoks pikk ja aeganõudev protsess, sest ettevõte tahab olla veendunud, et väljavalitud kandidaat on see üks ja õige. Seega peaksime meie, tööotsijana, olema kannatlikud ja andma personalispetsialistile aega vastamiseks meie kandidatuuri kohta. Ei tasu tülitada liigsete e-kirjadega, samas ei tasu eeldada kohe halvimat, kui meile pole vastatud paari päeva jooksul.

Ülekvalifitseeritud

Kui me arvame, et oleme pakutava töö jaoks ülekvalifitseeritud, siis tuleb mõelda vähemalt ühele aspektile selle töö juures, mis pakuks midagi uut ja väjakutsuvat meie jaoks. Kui aga tööandja peab meid antud töö jaoks ülekvalifitseerituks, vahest ehk liiga riskantseks töötajaks, siis tuleks selgitada oma nägemust ja seda, mis meid antud tööpakkumise juures köidab ja miks just meie sobiksime antud ametikohale.

Intervjuu

Tööintervjuu annab meile võimaluse tutvuda ettevõttega ja pakutava ametikohaga lähemalt. Kasutagem oma aega maksimaalselt, et küsida asjakohaseid küsimusi saamaks teada, kas meile meeldib see töö ja kas tahaksime selle ettevõttes üldse töötada. Samas, kui meilt küsitakse midagi, siis ei tohiks me ennast rääkima unustada. Samuti ei peaks me eitama oma nõrkusi, kuid peaksime oskama oma nõrku kohti välja tuua positiivsemas valguses. Kindlasti peame tööandja poolseid küsimusi hoolikalt kuulama, et anda kaalutletud ja läbimõeldud vastus.

 

 

 

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab CV Keskus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700