Restoranitest: Dekadentlik ja romantiline Tchaikovsky võlub detailidega

Tchaikovskys on mulle alati meeldinud käia. Alguses selle dekadentliku interjööri, muusikute ja luigekaeltena volditud salvrätikute, kuid viimasel ajal juba ka toidu pärast.

Mängureeglid, millest peakokk, sommeljee, kelnerid ja isegi orkester lähtuvad, on Tchaikovskys konkreetsed: tegemist on Prantsuse-Vene köögiga. Algas see Prantsuse kokkade kutsumisega Vene tsaari õukonda, lõppes – vähemalt selle traditsiooniline osa – koos tsaari ja õukonna kadumisega sajand tagasi toimunud punarevolutsiooni käigus.

Detailide kokkumäng

Sajand on kulinaarias lühike aeg. Endiselt süüakse pliine ja pelmeene, borši ja pirukaid ning kõik need klassikalised toidud on olemas ka Tchaikovsky menüüs. Ainult pea igal roal on juures oma väike vimka, kui nii võib korraliku toidu kohta üldse öelda. Peakokk segab Vene ja Prantsuse kööki, uut ja vana tõelise lustiga, kuid haruldaselt tasakaalukalt, mõõdutundlikult.
Pliini juurde käivad hapukoor, sibul, muna ja kalamari, nagu ikka. Aga Tchaikovsky pliin on kuninglik – suurim, mida olen eales näinud, kõrge, kohev ja tatrane.
Teises eelroas on euroopalik kammkarp pandud kokku ehtveneliku punapeedi, põldmarja ja sidrunivahuga ning kõik see on saanud tasakaalustava tüümianimaitsestuse.
Tuvi, see Prantsusmaa põline lind, ilmub korraga confit’ ja fileena, saatjaks ei miski muu kui tatar koos kevade esimeste mürklite ja linnasekastmega.
Millest tehakse Vene-pärast jäätist? Eks ikka rjaženkast, millele lisatakse Prantsuse beseed. Ometi on külluslikkusele ja komponentide rohkusele vaatamata Tchaikovsky road kergesti mõistetavad, arusaadavad, lahtiloetavad. Koostisained suhestuvad, neil on loogiline seos, kokk on jäänud truuks roa päritolule, ajaloole ja hingele.
Kogu õhtusöögi mulje on haruldaselt terviklik, toit, ruum, lõhnad ja inimesed sobivad just selle koha ja selle ajaga.

Lahke teeninduse võlu

Tchaikovsky esimesed eluaastad olid suhteliselt ebakindlad, kord vedas alt toit, kord teenindus. Sellises teatraalse interjööri ja tippkvaliteedi ambitsioonidega restoranis pole teenindajatel oma rolli õppimine tõenäoselt lihtne. Aga nüüd ollakse sellega valmis saanud, viimasel paaril korral on mind juhtunud teenindama tõelised tippkelnerid: asjatundlikud, samas parajalt vaimukad ja suhtlusvalmis.
Sõin seekord küll ainult kaks käiku, aga maitseid oli kokku palju rohkem. Kõigepealt amusebouche – väike restorani tervitusroog, mis Tchaikovskys tegi oma tööd paremini kui kuskil mujal.
Niisuguse sissejuhatuse üks ülesandeid on tutvustada sööjale koka stiili, tema käekirja. Vahune ja kergelt siidrine sibulasupisuutäis tuli sellega erakordselt hästi toime.
Pärast pliini ja enne suppi pakuti veel väikest külma vahepala ja lõpetuseks kohvi juurde valikut maiustusi – ikka maja poolt. Ja kuigi ma tean, et lõppkokkuvõttes maksan sellise lahkuse kinni mina ise, on seda nii meeldiv kogeda. Istuks veel natuke, telliks veel midagi... Ja üldse ei tahaks, et õhtu otsa saaks.

Tchaikovsky
Aadress: Vene 9, Tallinn
Telefon: 600 0610
Avatud: E–R 12–15, 18–23; L–P 13–23

Punkte kokku: 30

TOIT
10/
TEENINDUS
10/
INTERJÖÖR
10/

PÕHIROOGADE HINNAD: 21–26 eurot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Galerii

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara