Naiste karjäär on M-tähe kujuline

Kõige suurem erinevus, mida ettevõtetes eriti arvesse ei võeta, on meeste ja naiste erinevad karjääritsüklid. Kuna enamik naisi saab emaks, on nende karjäär M-kujuline, vahendab Novi arengukeskus oma ettevõtte leheküljel.

Karjääris edukad mehed enamasti hakkavad karjääriredelil tõusma 20ndates eluaastates ning püsivad tipus kuni pensionini, kuid naiste läbimurre toimub reeglina dekaadi võrra hiljem kui meestel.

Naiste karjääris võib eristada kolme tsüklit:

20ndate eluaastate ambitsioonid. Noored naised, kes pärast ülikooli lõppu astuvad tööturule, on hästi haritud, enesekindlad ja ambitsioonikad. Neile on räägitud, et kõik on võimalik ning nad usuvad seda. Nende jaoks on klaaslae ja soolise ebavõrduse teemad igand, millele ei pea tähelepanu pöörama. Nad on terve elu koolis paremaid tulemusi saanud kui poisid. Kuni neil ei ole perekondlikke kohustusi, nad on vabad liikuma ja tööle keskenduma, ei ole nende karjääris mingeid erinevusi võrreldes meestega.

Kultuuriðokk 30ndates eluaastates. Enamik suuremaid ettevõtteid, kellel on talendijuhtimise programmid, hindavad töötajaid 30-35 eluaasta ringis ja valivad välja need, kellest kasvatada tippjuhte.  Selline poliitika pole tehtud naiste diskrimineerimiseks, nii lihtsalt on kogu aeg olnud. See on aeg, kus naised on just emaks saanud või saamas. Haritud ja karjäärihimulised naised sünnitavad keskmisest mõnevõrra hiljem, just kolmekümnendate esimesel poolel. Sel ajal, kui naised peavad jagama oma aega kodu ja töö vahel, tekivad uued hindamiskriteeriumid, mida ei kommunikeerita formaalsete kanalite kaudu, vaid töövälisel ajal, ühistel komandeeringutel, üritustel jm. Hinnatakse suhete loomise võimet, karismat, innovaatilisust, ettevõtlikkust jne. Naistel ei ole kerge sellele infole ligi pääseda ja enda võimekust näidata, sest neid vajatakse ka kodus.

Enesejaatus ehk 40ndad eluaastad. Nüüd on lapsed juba suuremad ning naistel tekib jälle rohkem aega. Nad keskenduvad uue energia ning ambitsioonidega taas oma karjäärile. Tõsi, paljud ettevõtted on nad selleks ajaks juba maha kandnud, kuid just nüüd saaksid nad  edukalt ära kasutada kogemust, teistsugust juhtimisstiili ja oskusi.  Neljakümnendates naistel on enesekindlust, oskust ennast väljendada, usaldusväärsust ja võrgustik, millest kasu saada. Kui aga ettevõte ei paku neile piisavalt arenguvõimalusi, siis nad pigem vahetavad töökohta või hakkavad ise ettevõtjaks.

Loe lisaks www.novi.ee.

Osale arutelus

 • Tiive Murdoja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara