Restoranitest: Täiesti eriline õhtusöök Kõuel

Õhtusöök Kõue mõisa Kaheksa Jala nimelises restoranis oli minu jaoks eelmise nädala tippsündmus. Nii mõis ise kui ka mõisagurmee üllatasid oma eripärasusega.

Vahel tundub, et meie, eestlased, suhtume kunagisse mõisakultuuri ja selle taaselustamisse justkui püha härdusega, müts käes, selg kookus. Kõue mõis, mis on restaureeritud ameeriklannast kunstniku maitse järgi, ei tea ega hooli aga vähimalgi määral üldkehtivast, küll kirja panemata, kuid seda raudsemast Eesti- ja Liivimaa mõisate restaureerimise täielikust juhendist.

Julge näoga mõisarestoran

Uue Maailma esindajana on ta minevikuga ümber käinud vägagi loominguliselt, riputanud kaheksajalad lühtriteks ja kombitsajupid seinavalgustiteks, mänginud värvide, stiilide ja maailmajagudega. Tulemus on ühtaegu vana ja värske, kohalik  ja mõisa kunagisele omanikule maailmarändur Otto von Kotzebuele viitavalt üleilmne. Mäng näib julge, aga tervik püsib koos, pakkudes nii ilu kui ka mõnu.
Samaväärse originaalsusega tuleb välja meisterkokk Artur Ovtšinnikovi kokku pandud menüü. Kulinaarsel üllatusel on õieti kaks poolt. Esimene on see, et valikut tegelikult ei olegi: maikuu esimesel nädalal oli pakkumisel ainult üks kolmest roast koosnev menüü. Table d’h?te, ütleksid selle kohta prantslased – süüakse seda, mida pererahvas sellel päeval on otsustanud pakkuda.
Üllatuse teine pool on naudingute vallast – need kolm rooga olid erakordselt hästi komponeeritud ja olemasoleva napi klaasiveinivalikuga ideaalselt sobitatavad. Nii et õhtusööki nautides tundsin end nagu kuningas oma lapsepõlve lemmikraamatust, Ungari muinasjutukogumikust “Imeflööt” – üks silm nuttis ja teine naeris.
Naerev silm naeris, sest kõik oli väga ilus ja maitsev. Nuttev silm aga ei saanud lahti tundest, et mind on petetud: olin enne mõisasse sõitmist kaks korda koduleheküljel käinud ja menüüga tutvunud ning kohtade kinnipanekuks helistanud teenindusjuhile, kes vastutulelikult isegi tagasi helistas, aga selle kohta, et kirjapandu ja tegelikkus pole üks ja seesama, ei olnud ma saanud vähimatki vihjet.

Nauding taldrikul

Suure tõenäosusega oleksin ma täismenüüst valinud just need kolm rooga – tõelised meistriteosed ja äärmiselt maitsvad. Ja oleksin igal juhul kohale sõitnud ka kolme roa pärast. Aga siis oleks ma vähemalt tundnud, et mulle on jäetud vabadus valida. Nüüd mitte.
Mis puutub toitu, siis nautis kogu meie laudkond nii kukeseenelisandiga veise-carpaccio’t kui ka lavendlimaitsestuse ja paradiisiõunalisandiga brüleekreemi, aga täiesti erilise elamuse saime õrna lõhe ja tugeva homaari-metslooma-juice’i duetist õrnade köögiviljade saatel.
Samuti nautisime teenindust. Mõisas, kus kogu kujundus, kaasa arvatud nõud, salvrätid, lõhnapulgad, mis kõrvalruumidesse hõrgutavat aroomi levitavad, ja loomulikult ka road oli viimse detailini läbi mõeldud, polnud teenindajad mitte ainult toidu toojad ja viijad, vaid suhtlusosavad ja meeldivad inimesed, kellega oli tore vestelda ka muust kui toidust ja kes suutsid meile, restorani juhukülalistele, selleks paariks tunniks koduse meeleolu luua. Seega väärib teenindus maksimumpunkte, kuid mööndusega, kui arvestada teeninduse alla ka kodulehe ja tegelikkuse mittevastavus. P.S. Tõenäoselt tullakse täismenüüga välja maikuu lõpus, arvas mõisarahvas.

Kaheksa jalga
Aadress: Kõue mõis, Kõue vald, Harjumaa
Telefon: 641 0155
Avatud: K–P 14–21

Punkte kokku: 30

TOIT
10/10
TEENINDUS
10/10
INTERJÖÖR
10/10

PÕHIROOGADE HINNAD: 16 eurot

Loe kõiki restoranitest SIIT.

Galerii

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Kopra talu – peopaik Mulgimaa ürgses looduses

Turismistaluna hakkas Kopra talu tegutsema 2000. aasta sügisel. Praeguseks on sellest kujunenud populaarne seminaride, konverentside, suvepäevade ja peoürituste pidamise paik. Kopra talu asub Viljandist 22 kilomeetri kaugusel Tuhalaane külas ning on ümbritsetud ürgmetsadest, soodest ja järvedest.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine