13. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lastetoast kontoris võidavad nii töötaja kui tööandja

Eestis on veel palju ettevõtteid, kes pole oma kontorisse teinud lastenurka või -tuba. Ometi motiveerib see paljusid töötajaid, kel on lapsed.

Kui veel paarkümmend aastat tagasi ei olnud hea toon, kui kontorisse laps kaasa võeti, siis nüüd on mõnes ettevõttes lausa lastetoad, kus väiksed väänikud saavad vanemaid segamata mängida või filme vaadata. Vanemad saavad aga sel ajal kontoris tööd teha. Võidavad sellest lõppkokkuvõttes ju nii tööandja kui ka töötaja.

Regios vallandus beebibuum ning kui paar aastat tagasi Tartu kontori ümberehituse ja remondi käigus ka laieneda plaaniti, siis leiti, et 2006. aastast alates eksisteerinud lastenurgake vajaks põhjalikku uuenduskuuri.

Ettevõtte haldusjuhi Aivar Pärnpuu hinnangul otsustati lastele eraldi ruum teha siis, kui lapsi hakati tööle rohkem kaasa võtma. “Kas või ajutiseltki oleks hea olnud neid natukeseks omapäi jätta,” märkis Pärnpuu, kelle sõnul seniajani leiti lastele kellegi parajasti vaba olev arvuti. Kui vaba arvutit aga ei olnud, siis oli laps vanemaga kas koosolekul kaasas või üritas lapsevanem töölaua taga teda oma silma all hoida ja talle tegevust leida.

Lastetuba soodustab vanemate töö tegemist

“Lastetoa puhul käib jutt enamasti veidi suurematest lastest, kes juba iseseisvalt arvuti taga istuvad või muude asjadega tegelevad, kui lapsevanem silmapiiril ei ole,” rääkisPärnpuu, kelle sõnul on nende majas lapsed peamiselt just kooliperioodil, kui tullakse koolist ja enne trenni või enne huviringi minekut tehakse aega parajaks. “Meil on iga päev majas 2–3 koolilast, mõnikord ka lasteaialapsed, kes on mingil põhjusel lasteaiast vabad ja keda kellegi teise hoole alla jätta ei ole,” lisas Pärnpuu.

Ka Kalevi kommivabriku töötajad said ühel hetkel aru, et lastetuba on kontoris vajalik. Neil läks selles mõttes eriti hästi, et saadi planeerida selline ruum juba majaprojekti sisse. “Lastetoa loomise mõte oli selles, et tööle kaasavõetud lapsel oleks piisavalt tegevust ja ta ei segaks lapsevanemal ning tema kolleegidel töö tegemist,” märkis Kalevi kommivabriku kommunikatsioonijuht Ruth Roht ja lisas, et eraldi hoidjatädi neil seal ei ole.

“Tegemist ei ole siiski lasteaiaga, mis iga päev kindlatel aegadel töötab. Lastetuba on sisustatud lastele vaba aja veetmiseks. Seal on mänguasju, lauamänge, konstruktoreid, videofilmide vaatamise võimalus, joonistamisvõimalus jms,”  märkis Roht.

Lastetuba olgu omaette klaasist ruum

Kui mõnes ettevõttes on lastetoa asemel lihtsalt laste mängunurk, siis kõige parem lahendus oleks hoopiski klaasist seinte või seinaga tuba. “Soovitavalt võiks laste mängukoht olla omaette tuba, mitte lihtsalt mängunurk, sest siis häirivad mängivad lapsed vähem töötegijaid. Võimalusel võiks olla sellel ruumil klaassein ja/või klaasist uks – nii on lihtsam seal toimetavatel lastel silma peal hoida,” märkis Roht.

Regio on enda ettevõttes lahendanud olukorra nii, et büroojuhi ruumi kõrval on klaasist seintega lastetuba. “Seda ruumi võiks teha veidigi helikindlamaks, et igasugune suurem lärm teisi töötajaid ei segaks. Meie lastetuba on karastatud klaasist seintega, helikindel ei ole,” seletas ettevõtte personalispetsialist Evekai Usar. Mänguasju tõi meil mõni oma töötaja, kel oma lastest üle jäi, aga kõige rohkem läheb seal vaja ikka joonistamise-värvimise vahendeid ja arvutit, arvas Usar. “Ka Wiiga arvutimängud on meil olemas, seinal ronimisredel, põrandal autoteedega liiklusteemaline vaip, mõned tumbad, millega saab torni ehitada või peal istuda/ aeleda/rullida. Televiisoril on ees turvaklaas, juhuks kui wii peaks käest lendama,” kirjeldas Usar lastetuba. Varem on neil kontoris ka hüppepall ja tõukeratas, kuid nendega liiklemine muutus ohtlikuks ja tikkus tööd segama. “Aeg-ajalt on ikka vaja ju oma ema või isa vaatama minna töölaua taha ja näidata, mida oskad,” lisas Usar.

Ka Regiol ei ole eraldi lastehoidjat toas, kuid on kokku lepitud elementaarne kodukord. “Iga lapsevanem vaatab ise oma lapse järele, st päris beebit sinna eriti ei jäetagi, kui just turvahälliga korraks magama, sellal kui ise koosolekul ollakse. Eks siis büroojuht saab vanemale teada anda, kui laps ärkab ja nutma hakkab,” märkis Usar.

Lastetuba võib kasutada koosolekuruumina

Kalevi kommivabriku kommunikatsioonijuhi sõnul rajasid nemad lastetoa väga väikeste kulutustega. “Sisustamisel kasutati mujal ettevõtte ruumides ülejäänud diivaneid ja laudu. Samuti olid teler ja videomakk juba varasemast olemas,” soovitas

Roht kasutada lastetoas mujal kontoris võibolla seisma jäänud mööblit. Samuti ei pea lastetuba olema vaid lastele mõeldud tuba, seal saab Rohu sõnul pidada väga edukalt ka koosolekuid. “Seda saab kasutada näiteks loomingulisust nõudvate koosolekute, ajurünnakute jms korraldamiseks. Kalevis on aeg-ajalt peetud lastetoas selliseid töökoosolekuid, mis vajavad vabamat õhkkonda, kui seda suudab pakkuda range nõupidamisteruum,” käis Roht hea soovituse välja.

Parimad magnetid, mis väikeseid väänikuid seal toas heas mõttes kinni hoiaks, on Regio kommunikatsioonijuhi sõnul teised lapsed ehk huvitav seltskond. Lisaks ka arvutid, multifilmid, lastesaated, värviraamatud, pusled ja legod. Peaasi, et vanemad saavad rahus tööd teha ja lapsed mängutarkuseid koguda ja vahetada. Kõige selle kooslusena tekib win-win-olukord, millest võidavad vahelduseks kahe osapoole asemel hoopis kolm – tööandja, töötaja ja laps.

 

 

Autor: Kaisa Gabral, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700