Autor: Tiive Murdoja • 21. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas lugeda kutset õigesti?

Kõik üritused algavad hetkest, mil kutsekaardi ümbrikust välja võtame. Kui oleme oma tulekust teada andnud, võtame endale ka kohustuse arvestada kutsel toodud soovitusi.

Ühe teema kohta – kuidas katta kohvilaud, kuidas tervitada jne – on võrdselt õigeid etikette maailmas kümneid, aga sel hetkel, kui kutsuja oma soovi kaardil fikseerib, saab sellest reegel.

Olemuselt on etikett tõesti pigem soovitus, kuidas midagi teha. Reegliks, mida külalisel tuleb kindlasti täita, muutub see pärast kutse vastuvõtmist. Siis ei lähe enam arvesse, mis raamatust loetud või loengus kuuldud, peamine on kutsuja soov. Riietuse kohta käiv viide kutsel on külaliste endi heaks – et kutsutud oleksid võrdsed ja neil oleks peol meeldivam olla.

 

Igal peol omad tegevused

Pererahval tuleb üritust vaadata tervikuna ning riietumissoovitus kaardile peo sisu järgi märkida, kuid kindlasti on tarvis arvestada ka külaliste võimalusi esitatud tingimusi täita. Üritus võib olla erinev – asutuse avamispidu, uue toote tutvustus, austusavaldus juubilarile, ristimispidu, ettevõtte aastalõpuball või laste jõulupidu jne. Selge see, et igal peol on omad tegevused, milleks rõivas peab sobima.

Oleme kõigest üle 15 aasta demokraatlikus ühiskonnas elanud ning seetõttu väga ranged reeglid kehtestanud. Mujal suhtutakse etiketti palju leebemalt. Ka kriitikast ei maksa heituda, uudsus tekitab ikka emotsioone – eks ole arvustatud kõiki moeikooniks saanud daame, teiste seas ka printsess Dianat. Head nõu ja selgitust saab kindlasti moenõustajatelt. Me ei pelga ju näiteks veini valikul või autoostul nõu küsida.

 

Kas minna üksi või kahekesi?

Üksi tasub minna, kui kutsel on vaid ühe inimese nimi ning täiendavat märget ei ole. Kui teid on kutsutud kahekesi, võib minna ka üksi, pahaks ei pane seda keegi.

Kaaslasega oled oodatud, kui see on kutsel kirjas. Avec tähendab prantsuse keeles “koos", seega on sisu sama mis “kutse kahele".

Etikett ei sea kaaslase valikul karme piiranguid, lahkelt on lubatud kõik, mis jääb hea kasvatuse piiridesse. Seega võta kaasa inimene, kelle seltskonnas on hea olla. Sel, mis soost ta on ja mis ametit peab, ei ole tähtsust.

 

  

Kuidas lugeda kutset õigesti ja muuta üritus meeldivaks elamuseks?

1. Kõigepealt loe kutsekaart põhjalikult läbi. Kaart annab edasi peamise informatsiooni: millega seoses üritus toimub, kes on kutsuja, millal ja kuhu minna ning milline on sobiv riietus. Kutse annab isegi aimu, millised jututeemad võiksid seltskonnas kõneaineks tulla, kas tasuks mõelda võimalikule sõnavõtule ja võtta kaasa kingitus.

2. Kutselt saad teada, kui pikk on üritus ja mis seal toimuma hakkab. Eriti oluline on see daamidele, kelle kaunis rüü ei ole alati kõige mugavam. On suur vahe, kas tegu on kahetunnise püstijalavastuvõtuga või pikema, tantsuga peoga. Näiteks kitsas kleit ja ülikõrged kingad võivad esimesel juhul olla ideaalsed, kuid tantsimisel muutuda piiravaks.

3. Anna oma tulekust kutsujale teada. Enamasti on kutsele lisatud palve teatada oma osalemisest (R.S.V.P.). Vastamine on hästikasvatatud külalise kohustus. Nii aitad omalt poolt kaasa ürituse õnnestumisele – pererahvas teab, palju külalisi on oodata ning oskab tegevust ja ka sööke paremini planeerida.

4. Pea silmas head tava – ära püüa kunagi kutsujat oma riietusega ületada. Las peol säravad ikka peo perenaine ja peremees.

5. Riietuse valikul abistab ka teadmine, kas esindad oma ametirolli või iseennast. Esimesel juhul eelista väljapeetumat stiili. Teisel juhul võid endale lubada märksa enam ekstravagantsust, peaasi, et need on kandja loomusega kooskõlas.

6. Kaks inimest, kes koos välja lähevad, võiksid moodustada terviku. Näiteks otse töölt kiirustav mees ja ülimalt sätitud daam võivad moodustada liiga terava kontrasti, mis ei kaunista kumbagi.

7. Kui pidu on möödas, ära unusta kutsujat tänada.

Tiina Tšatšua soovitused:

· Kutse oma kõikide soovitustega on mõeldud ennekõike selleks, et aidata külalisel end sündmuseks hästi ette valmistada ja seetõttu on ülioluline, et pererahvas sinna kõik oma soovid üheselt mõistetavalt kirja paneks. Näiteks rõivasoovituste eesmärk on muuta meie riietusvalik lihtsamaks ja enesetunne peol paremaks.

· Iga kutsuja õigus, kohustus ja vastutus on teada anda, millises riietuses külalised on oodatud. Mis tundub laitmatu ühes olustikus ja ruumis, võib teises mõjuda kas liiga tõsise, naljaka või hoolimatuna.

· Soovitused kutsel ei keela küsida! Kogenud seltskondlikus elus osalejad helistavad sageli ja küsivad perenaiselt riietusplaane, külaline võiks olla kraadikese tagasihoidlikum.

· Riided tasub korras hoida. Hoolitsetud ülikond, värske välimusega särk ja korralikud, viksitud kingad on tähtis osa stiilist.

· Riietus pole ühegi ürituse eesmärk, rõivad aitavad ainult kaasa peo õnnestumisele.

Pole olemas sellist raamatut, kus kõik õiged lahendused kirjas oleks. Iga inimene ja iga pidu on eriline. Etikett annab küll teada, millises riietuses olete oodatud, aga jätab stilistilised otsused teie endi teha.

Allikas: www.kaubamaja.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700